През 2024 г. на Луната отново трябва да стъпи човешки

...
През 2024 г. на Луната отново трябва да стъпи човешки
Коментари Харесай

Новият скафандър на НАСА ще направи астронавтите по-пъргави и ще удължи космическите разходки

През 2024 година на Луната още веднъж би трябвало да стъпи човешки крайник. Тази цел си сложи американската галактическа организация НАСА преди към половин година. Преди това в орбита към естествения сателит на Земята ще бъде построена междинна станция, от която да се спускат капсули на повърхността на Луната. Идеята на шефа на НАСА Джим Брайдънстайн е два екипажа да се спуснат по едно и също време от двете страни на спътника.

Ключов подробност от задачата до Луната, която публично е кръстена " Артемида ", е скафандърът на космонавтите. В момента той се създава от учените в НАСА. Те са си сложили за цел костюмът на космонавтите да разрешава осъществяването на доста по-сложни задания от тези, които се вършат сега.

 Новият скафандър на НАСА ще направи астронавтите по-пъргави и ще удължи галактическите разходки
© NASA.gov

" Скафандрите са като персонализиран галактически транспортен съд, който ползва всички отбрани от суровата среда на космоса ", написа на уеб страницата на НАСА, като се прецизира, че новият скафандър е кръстен xEMU.

Безопасността преди всичко

Безопасността постоянно е главен приоритет при галактическите задачи. Благодарение на новите роботизирани задачи до Луната учените към този момент знаят доста повече за нея по отношение на предшествениците си в НАСА, които преди 50 години изпратиха на естествения сателит на Земята Аполо 11 с екипаж Нийл Армстронг, Майкъл Колинс и Едуин Олдрин.

Тогава най-големите терзания са били каква е почвата на Луната и дали ще успее да поддържа тежестта на астронавтите. Сега се знае, че по-голяма заплаха е почвата да е формирана от дребни стъклени частици, които могат да увредят костюма. Именно поради това новият скафандър има набор от прахоустойчиви функционалности, с цел да предотврати поемане на нездравословни за организма прахови частици. Освен това костюмът ще устоя на температурни крайности от минус 121 до плюс 121 градуса.

Електронните и водопроводните системи на портативната система за поддържане на виталните функционалности при излизане в открития космос, позната като раницата на гърба на астронавтите, са минимизирани. Това от своя страна е разрешило да се направи препис на съвсем всяка от тези витално значими функционалности, което пък ще удължи и продължителността на галактическите разходки.

Повече пъргавина за астронавтите

" Артемида " ще бъде първата задача, в която астронавтите ще бъдат по-пъргави от всеки път. Познатите видео клипове, на които се вижда по какъв начин космонавтите подскачат като зайци, с цел да се придвижват по лунната повърхнина, няма да се следят този път. Основните съставни елементи на костюма под налягане са горният торс, шлемът, долният торс и охлаждащата дреха.



Новият низък торс включва съвременни материали и шарнирни лагери, които разрешават прегъване и въртене в бедрата, увеличено прегъване в коленете, а ботушите са с гъвкава подметка. Актуализирано е разположението на горния торс по отношение на раменете, като това разрешава на астронавтите да движат по-свободно ръцете си и елементарно да повдигат предмети над главата си. Новата функционалност минимизира напъните, нужни за цялостна пъргавина, с помощта на лагери, които разрешават цялостно завъртане на ръката от рамото до китката.

Вътре в шлема НАСА преработва информационната система. В момента слушалките, употребявани в сегашните костюми, могат да се запотят, а това затруднява работата на астронавтите. Микрофонът пък не постоянно наблюдава добре придвижванията на астронавта. Новата аудио система включва голям брой функционалности, които се задействат с гласа на космонавта. В допълнение, защитната мембрана на каската, която пази лицето, ще може елементарно да се подменя и няма да има потребност от Земята да бъде пращана нова при идната задача, каквато е практиката сега.

За да са сигурни в основаването на най-хубавия скафандър, учените в НАСА подлагат астронавтите на цялостно 3D сканиране на тялото, до момента в който извършват съществени придвижвания и пози, предстоящи по време на галактическите разходки. С цялостен 3D анимиран модел, НАСА ще обезпечи максимален комфорт и най-широк обсег на придвижванията за всеки астронавт, като сътвори персонализиран костюм за всеки от тях.

 Новият скафандър на НАСА ще направи астронавтите по-пъргави и ще удължи галактическите разходки
© NASA.gov
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР