През 2024 г. линията на бедност да стане 526 лв.

...
През 2024 г. линията на бедност да стане 526 лв.
Коментари Харесай

Социалният министър предлага линията на бедност да стане 526 лв.

През 2024 година линията на беднотия да стане 526 лева Това предлага общественият министър в план за разпореждане на Министерския съвет, оповестен за през предходната седмица. През тази година този предел е избран на 5.4 лева

Предложената стойност от 526 лева подхожда на линията на беднотия от проучването " Статистика на приходите и изискванията на живот (EU-SILC) ", като националната линия на беднотия нараства с 4.4% (22 лева.) по отношение на размера ѝ от миналата година, и уголемява обсега на обществените помощи.

С определянето на линия на беднотия за страната от 526 лева за 2024 година финансовата поддръжка за хората с трайни увреждания, месечните обществени помощи и финансовите помощи и средства по Закона за протекция на детето ще бъдат обновени съгласно опциите на държавния бюджет, се показва в отчета на обществения министър.

По данни на Национален статистически институт, посочени в проучването " Индикатори за беднотия и обществено включване " през април под този приход са били 1.5 млн. души.

Линията на беднотия въздейства върху разнообразни типове заплащания сходно на минималната заплата. В случая от този предел зависят

От линията на беднотия се дефинират и редица обществени заплащания - финансовата помощ на хората с увреждания, както и обществените помощи и тези за деца в риск и техните фамилии. От нея зависи от помощта за отопление, защото все още няма призната формулировка за енергийна беднотия.

" Обвързвайки помощта с линията на беднотия се чака да бъдат обхванати 327 299 лица и фамилии, което е с 8.5% повече по отношение на тези от 2022 година ", е посочено в плана за решение на държавното управление.

При представянето на бюджета за тази година финансовият министър Асен Василев разгласи, че с актуализацията на пенсиите от 1 юли, минималната обществена пенсия ще надвиши прага беднотия за годината въпреки и с малко, достигайки 512-513 лева.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР