През 2024 г. Европейската комисия (ЕК) ще отпусне 185,9 милиона

...
През 2024 г. Европейската комисия (ЕК) ще отпусне 185,9 милиона
Коментари Харесай

ЕК планира да отпусне 186 млн. евро за популяризиране на агрохранителния сектор

През 2024 година Европейската комисия (ЕК) ще отпусне 185,9 милиона евро за финансиране на действия за популяризирането на устойчивите и висококачествени артикули от агрохранителния бранш на Европейски Съюз в границите на вътрешния пазар и в международен мащаб. Приетата от Комисията работна стратегия за 2024 година по политиката за разпространение има за цел развиването на нови пазарни благоприятни условия, като се вземат поради политическите цели, анализът на планувания експорт към съществуващите и нововъзникващите пазари, както и подаваната от заинтригуваните страни информация, написа Европейска комисия на уеб страницата си.

Кампаниите за разпространение на селскостопанските артикули от Европейски Съюз имат за цел да основат нови пазарни благоприятни условия за земеделските стопани от Европейски Съюз и за хранителната индустрия в по-широк проект, както и да подкрепят развиването на техния действителен бизнес. В допълнение към увеличението на устойчивото произвеждане и ползване на селскостопански артикули политиката за разпространение поддържа също по този начин устойчивото възобновяване на агрохранителния бранш на Европейски Съюз в неподходящ стопански подтекст.

Наличните суми за акции, определени през 2024 година, са разпределени сред популяризирането в границите на вътрешния пазар на Европейски Съюз и в страни отвън него — надлежно 81,3 милиона евро и 85,1 милиона евро. Като съществени цели на популяризирането отвън Европейски Съюз се дефинират страните и районите с висок капацитет за напредък. Сред тях са Китай, Япония, Южна Корея, Сингапур и Северна Америка. Англия продължава да бъде един от главните пазари за експорт на артикули от агрохранителния бранш на Европейски Съюз, като поема над 20 на 100 от износа на ЕС-27.

Европейската комисия съфинансира до 80 на 100 от определените планове, показани от частни оператори, като организира и лични информационни акции в страни отвън Европейски Съюз. Тези действия могат да включват присъединяване в търговски панаири на агрохранителния бранш, образуване на бизнес делегации в страни отвън Европейски Съюз и създаване на наръчници за нахлуване на пазара за експортьорите, написа Българска телеграфна агенция. 

Очаква се акциите за разпространение, определени през 2024 година, да включват артикули от устойчиви селскостопански практики, които способстват за понижаване на зависимостта от пестициди и антимикробни средства, свеждане до най-малко на торенето и замърсяването на водите, понижаване на излъчванията на парникови газове, усилване на биологичното земеделие и възстановяване на хуманното отношение към животните. 62 милиона евро ще бъдат заделени точно за такива артикули от агрохранителния бранш, получени от устойчиви селскостопански практики, като 42 милиона евро са планувани за артикули от биологично произвеждане. Един от предстоящите резултати е в допълнение да се увеличи степента на различаване на логото на Европейски Съюз за биологично произвеждане измежду европейските консуматори, както и да се усили потреблението на артикули от биологично произвеждане, в сходство с проекта за деяние на Европейски Съюз за биологичното произвеждане.

Друга цел е повишението на осведомеността по отношение на схемите за качество на Европейски Съюз и продуктите, регистрирани като предпазено название за генезис (ЗНП), предпазено географско напътствие (ЗГУ) и храни с обичайно характерен темперамент (ХТСХ). Понастоящем със отбрана се употребяват над 3500 наименования на храни и питиета, артикул на агрохранителния бранш, с което се подсигурява че до потребителите доближават достоверни артикули и се опазва културното и кулинарно благосъстояние на Европейски Съюз.

Популяризирането на потреблението на пресни плодове и зеленчуци в подтекста на уравновесен хранителен режим също продължава да бъде крайъгълен камък на политиката на Европейски Съюз за разпространение. Най-скорошният обзор на осъществяването на програмата сподели че сред 2016 година и 2019 година плодовете и зеленчуците са категорията артикули, получила най-голямо по мярка съфинансиране по линия на политиката на Европейски Съюз за разпространение, вариращо от 19  до 30 % от бюджета за разпространение. В работната стратегия за 2024 година ще бъдат заделени над 18 милиона евро за поощряване на потреблението на пресни плодове и зеленчуци. Това не изключва опцията за финансиране на акции по отношение на тези артикули и от останалата част от бюджета за разпространение. Дейностите за разпространение, ориентирани към потребителите на вътрешния пазар, следва да се опират на насоките по отношение на хранителния режим, създадени в целевите страни членки, и да са в сходство с тях.

Процедурата по показване на оферти за идните акции за 2024 година ще бъде открита от 18 януари до 14 май 2024 година Тя ще се управлява от Европейската изпълнителна организация за научни проучвания (REA). Право да подават заявки за финансиране и да показват оферти имат необятен кръг от организации, като да вземем за пример търговски организации, организации на производители и групи от агрохранителния бранш, отговарящи за дейностите по разпространение. Така наречените " елементарни " стратегии може да бъдат представяни от една или няколко организации от една и съща страна от Европейски Съюз. " Многонационални " стратегии се показват от най-малко две национални организации от минимум две страни членки или от една или няколко европейски организации. На уеб страницата на Европейската изпълнителна организация за научни проучвания е оповестена карта на провежданите понастоящем акции по света.

На 31 януари и на 1 февруари 2024 година на място в Брюксел и онлайн ще се организира информативен ден. С това се цели да бъдат по-подробно показани критериите за асортимент и финансиране, а също и опитът на бенефициерите по линия на към този момент финансирани стратегии, както и да се улеснят контактите сред евентуалните сътрудници по планове.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР