През 2024 г. България трябва да има 6 медицински хеликоптера.

...
През 2024 г. България трябва да има 6 медицински хеликоптера.
Коментари Харесай

През 2024 г. България трябва да разполага с 6 медицински хеликоптера

През 2024 година България би трябвало да има 6 медицински хеликоптера. Това разгласи здравният министър доктор Стойчо Кацаров.

Той изясни, че финансирането за тях ще бъде обезпечено от Плана за възобновяване и развиване на Европейската комисия. Към момента е направена нужната документи за кандидатстване.

Планира се да бъдат построени две площадки за машините, като те ще обслужват към 20 лечебни заведения в страната.

От 2013 година доникъде на 2019 година страната ни разполага с 2 медицински хеликоптера – благосъстоятелност на частната компания „ Хели еър “. Заради усложнения в поддръжката им и неналичието на държавна поддръжка са продадени в Грузия.

Кабинетът „ Борисов 3 “ предприе ограничения за закупуване на въздушни коли за спешна помощ, като отдели близо 20 млн. лева за закупуването на две машини по Оперативната стратегия „ Региони в растеж”. Впоследствие се оказа, че сумата ще стигне единствено за един хеликоптер. Беше избран период за осъществяване на плана от 3 години, а въздушната кола за спешна помощ се очакваше най-рано 2023 година

„ Ние сме дали тласъка. Имаше доста документи, които заварихме. Работено е през годините, просто процесът не е приключен. Предишното държавно управление е желало 1 хеликоптер за 20 млн. лева, а той коства доста по-малко. Сега ще бъдат закупени 6, а сумата е в порядъка на 50-60 млн., само че не желая да ви излъжа “, разяснява Кацаров.

В момента България е единствената страна в Европейския съюз, която няма медицински хеликоптери. Заради лисата на сходни машини избавителните акции в планините е извънредно затруднени и постоянно се стига до летален завършек на потърпевшите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР