През 2023-та предстои Световно първенство за девойки, което ще се

...
През 2023-та предстои Световно първенство за девойки, което ще се
Коментари Харесай

Ева Емилова: Успехът не идва даром, трябва да се бориш за него

През 2023-та следва Световно състезание за девойки, което ще се организира в интервала 7 - 9 юли в Клуж - Напока. В идващите седмици ще ви представим националните тимове девойки - самостоятелно и отбор, които ще се борят за призовите оценки на шампионата в Румъния. Поредицата продължава с Ева Емилова - член на народен тим девойки (ансамбъл).

Коя е Ева Емилова? Разкажи ни малко повече за теб. За фамилията и безусловната поддръжка. Какво в никакъв случай няма да забравиш, като съвет от родителите си?
ЕВА: Здравейте, аз съм Ева Емилова, на 13 година Подкрепата на фамилията ми е в основата да се занимавам с художествена гимнастика и да стигна дотук, постоянно са до мен! Съветът им, който няма да не помни е: „ Успехът не идва безплатно, би трябвало да се бориш за него и да преодоляваш компликациите “.

Как стартира твоята история с художествената гимнастика? Кой те “запали’ ”, в случай че може да се изразим по този начин? Има ли спортисти в фамилията ти?
ЕВА: Преди 8 години татко ми ме заведе в залата на Герена… и по този начин до през днешния ден все с художествена гимнастика. Брат ми също е професионален състезател – тренира водна топка.

Моят клуб е " Левски ", първата ми треньорка е Кристина Шикерова, първите ми съчетания и участия на надпревари бяха при Татяна Янева. Когато прочетох историите на моите треньорки, тъкмо това ме възпламени да упражнявам доста, с цел да съм добра като тях.

На едно от първите ми контролни на без апарат и въже, се показах доста добре и треньорка ми Таня Янева ме похвали и остана доста удовлетворена от мен.

Първият ми по-голям триумф е от Държавното състезание " А " категория, на което съумях да взема орден в самостоятелното.

Кое е било най-хубавото съревнование до този миг в кариерата ти? Защо? А най-трудното и тежко?
ЕВА: Първото ми Директива за птиците " А " категория, за което към този момент приказвах, беше едно от най-хубавите ми, първите триумфи се помнят постоянно (усмихва се). А тежко..на едно съревнование си бях счупила пръста и тогава доста се притеснявах дали ще се оправя, само че се събрах и предоодолях болката, с помощта на поддръжката от треньорката ми.

Да стигнеш до националния тим – какъв брой дълъг и сложен беше този път?
ЕВА: Нямам какво да укривам беше много сложен, посипан с доста работа, доказване, болежка, създаване на борбен темперамент, само че към този момент ето ме тук.

Вече си част от отбор. Как една гимнастичка схваща дали е ансамблистка, или не?
ЕВА: Всяка година, с изключение на в самостоятелната конкуренция, съм била и част от отбор, като последните три години сме държавни първенци. Да играеш в отбор е доста по-трудно, носиш отговорност, както за личното си показване, по този начин и за това на тима като цяло. Изисква се реализиране на естетика освен в изиграването на съчетанието, само че и в връзките посред ни, а това доста значимо за сполучлив отбор.

Първи срещи със старши-треньора на тима Кристина Илиева и нейният асистент Жанина Иванова. Първо усещане, кой е урокът, който в никакъв случай няма да забравиш от работата си с тях?
ЕВА: С госпожа Кристина Илиева работим дружно от 4 години, в " Левски " ми беше персонален треньор и с помощта на нея съм първенец в категория " Елит " в самостоятелното през 2021 година и 3 следващи години първенец с отбор. И тя, и госпожица Иванова, са доста взискателни, научили са ме на строга дисциплинираност, на централизация и на това, постоянно да желая повече от себе си.

Първи срещи с останалите девойки. Колко бързо се пречупихте? Трудно ли ти беше да се адаптираш?
ЕВА: С някои от тях сме съотборнички от клуб " Левски ", с други се познаваме от надпревари. Разбираме се и си оказваме помощ. Изградихме едни обединен тим

Имаш ли амулет или обред, който изпълняваш преди да излезеш на килима?
ЕВА: Нямам амулет, само че имам два ритуала, само че в случай че позволите ще ги запазя за себе си.

Любопитно от залата. За какво ти вършат забележка най-често и има ли санкции?
ЕВА: Колена и падьоми (смее се). Любопитно е, че и при първото ми изявление с Вас, още веднъж отговорих по този начин, би трябвало да поработя още върху тях (усмихва се).

Извън гимнастиката, имаш ли други обичани спортове, занимание? С какво се занимаваш, когато не тренираш?
ЕВА: Обичам да плавам и да съм със фамилията си.

Имаш ли кумир? Казваш ли си желая да наподобявам на нея, опитваш ли се да следваш стъпките ѝ?
ЕВА: Моите идоли са треньорките ми. Казвам си, че доста желая да съм добра като тях.

Ако беше комбиниране, твое, щеше да си...
ЕВА: Обръч.

Любимо комбиниране?
ЕВА: В момента съчетанието с топки.

Какво научи от Илиана Раева? Спомняш ли си първата Ви среща?
ЕВА: Първата ми срещата ми с госпожа Раева беше предходната година, в зала " Раковски ", когато към момента течеше селекцията за ансамбъла. Показвахме детайли и тя се обърна към мен и ми сподели, че играя доста самоуверено. Чела съм нейно изявление, че триумфът е за смелите!

Какво ти следва оттук нататък?
ЕВА: Предстои доста работа, първо излизане на съревнование и изчистване на елементи по съчетанията, с цел да се подготвим за Европейското и със Световното.

За какво мечтаеш и какво си пожелаваш за 2023-та?
ЕВА: Пожелавам си здраве, здрава ли съм, ще съумея да сбъдна фантазиите си.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР