През 2023-та компютърният пазар е намалял с 13,9% спрямо предходната

...
През 2023-та компютърният пазар е намалял с 13,9% спрямо предходната
Коментари Харесай

РС бизнесът изпрати потискаща 2023 година


През 2023-та компютърният пазар е намалял с 13,9% по отношение на миналата година
(снимка: CC0 Public Domain)

Пазарните анализатори разгласиха при започване на годината своите систематизирани отчети за промишлеността за персоналните компютри през 2023 година, както и данни за доставките на районен съд през последното тримесечие. Прави усещане, че тримесечните доклади и на IDC, и на Canalys, са по-положителни от годишните, само че нито един от първите пет най-големи снабдители на компютри не съумява да избегне спада.

И двете проучвателен компании обръщат внимание на подобряването на динамичността на доставките през последното тримесечие. Според IDC, в интервала октомври-декември 2013 година на международния пазар са доставени 67,1 милиона компютри, което е единствено с 2,7% по-малко от същия интервал на миналата година. Преди това спадът беше по-изразен.

През първото и второто тримесечие на 2023 година размерът на районен съд пазара е намалял надлежно с 29% и 13,4%, а през третото – със 7,6% по отношение на същия интервал на миналата година.

Canalys, от своя страна, има вяра, че компютърната промишленост се е върнала към напредък през последните три месеца на предходната година. Според оценката на анализаторите, производителите са доставили 65,2 милиона преносими компютри и настолни компютри на международния пазар, подобрявайки резултата от миналата година с 3,1%. Годишни нараствания на доставките бележат четири от петте пазарни водачи. Единственото изключение е Dell.
още по темата
Статистиката за цялата предходна година обаче наподобява потискаща. IDC отбелязва, че през 2023 година компютърният пазар е намалял с още 13,9%, а размерът му възлиза на малко под 260 милиона устройства. През 2022 година анализаторите регистрираха спад от 16,5%.

Анализаторите акцентират, че PC промишлеността претърпява невиждан спад, което е в внезапен контрастност с историческите трендове, следени от 1995 година насам. Изразената отрицателна динамичност отразява отдръпването на пазара след скок в покупките на компютри по време на пандемията от Covid-19.

Canalys прави оценка годишния размер на пазара на 247 милиона устройства, което е с 13% по-малко от 2022 година Въпреки че миналата година беше сложна, производителите на компютърна електроника останаха устойчиви и чакат обстановката да се усъвършенства бързо, означават анализаторите.

IDC и Canalys дават идентични оценки на водещите районен съд марки. Lenovo е на върха с доставки на почти 59 милиона компютъра. Според данните на IDC, китайският производител управлява 22,7% от пазара, до момента в който Canalys отрежда на Lenovo малко по-висок дял – 23,9%.

На второ място е HP Inc. с годишен резултат от малко под 53 милиона компютъра, доставени на международния пазар. Статистиката на двете проучвателен компании сочи, че през 2023 година HP записва минимален спад измежду първите 5 участници на  районен съд пазара – доставките на американската компания са намалели с към 4%.

Следващи в листата са Dell, Apple и Asus. И за трите компании анализаторите регистрират емфатичен двуцифрен спад в доставките на компютри през 2023 г.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР