През 2023 г. в Русия 116 военнослужещи бяха осъдени за

...
През 2023 г. в Русия 116 военнослужещи бяха осъдени за
Коментари Харесай

Руски войници, завърнали се от Украйна, са извършили над 100 убийства

През 2023 година в Русия 116 военнослужещи бяха наказани за убийства, което беше исторически връх, оповестява " Медиазона ", базирайки се на данни от Върховния съд. Година по-рано по този член са подведени под наказателна отговорност едвам 13 военнослужещи (чл. 105 от Наказателния кодекс). Като цяло от 2017 до 2022 година техният брой не надвишава 21.
 
98 наборници и бойци на контракт са наказани за ликвидиране без утежняващи виновността условия, други 18 бойци са наказани под по-сериозна подготовка, предвиждаща наказване пожизнен затвор.
 
Става дума за преднамерено ликвидиране - Върховният съд не включва в статистиката случаите на невнимателно боравене с оръжие и военна техника, довели до гибелта на човек.
 
Освен това се следи 2,5 пъти нарастване на броя на случаите на тежки телесни повреди, нанесени от военнослужещи (чл. 111 от Наказателния кодекс). През 2023 година съдилищата са издали 133 такива присъди, година по-рано са били 50.
 
Повечето от закононарушенията са осъществени от някогашни пандизчии, вербувани за присъединяване във войната в Украйна. Например през август предходната година в Карелия Игор Софонов, който се завърна от фронта, дружно със съизвършител намушка с нож шестима души. В хода на следствието се оказва, че той е излежавал предходна преисъда, когато е вербуван за присъединяване във войната в Украйна. В обществените си мрежи Софонов разгласява фотография с логото на отряда " Буря Z ", обвързван с Министерството на защитата.
 
 Игор Софонов Игор Софонов Източник: Telegram
През пролетта на 2023 година представители на МО на РФ започнаха да обикалят колониите в търсене на зекове (затворници, бел. ред.), които демонстрират предпочитание да отидат на фронта в подмяна на опрощение от Путин. Преди това тази активност се извършваше от ЧВК " Вагнер ". Някои от някогашните бойци на групировката обаче подписаха контракти и с Министерството на защитата след гибелта на създателя й Евгений Пригожин.
 
Осъдените, минали през войната, не престават да влизат в престъпни отчети. През февруари тази година в якутското село Кутана бе осъществено двойно ликвидиране: Виктор Савинов, който се върнал от фронта, счупил главата на събутилника си с лост, а по-късно отива в дома на 64-годишната Валентина Федорова, победителка в състезанието за най-хубав преподавател на Русия, и я убива с секира. Дъщерята на жертвата съобщи, че арестуваният е осъждан три пъти, а през 2023 година е " отишъл на военна работа ".
 
Напоследък военнопленниците стопираха да получават помилвания от Владимир Путин – вместо това им се дава " условно освобождение " и договорите им с Министерството на защитата автоматизирано се удължават.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР