През 2023 г. Гърция планира да утрои дължината на стоманената

...
През 2023 г. Гърция планира да утрои дължината на стоманената
Коментари Харесай

Гърция укрепва границите си срещу нелегалната миграция

През 2023 година Гърция възнамерява да утрои дължината на стоманената гранична стена. Високата 5 метра плътна структура, направена от здрави стоманени колони, има подпори за основи с дълбочина до 10 метра и е увенчана с бръснеща тел и железна преграда.

Придружаван от облак комари, полицейският капитан Константинос Цолакидис и още трима граничари потеглят на патрул с лодка по река Еврос, която съставлява естествена граница сред Гърция и Турция.

Маршрутът им минава през лабиринт, формиран от високи тръстики, около скупчвания на фламинго и туристи с лодки, посещаващи естествен резерват, където реката се влива в Средиземно море.

Река Еврос, наричана в Турция Мерич, минава през една от най-отдалечените елементи на Европа. Тя се трансформира и в една от най-милитаризираните, защото Гърция и по-широкият Европейски съюз работят по способи да предотвратят навлизането на мигранти в страната от Турция.

В следените от армията региони от гръцката страна на границата Европейският съюз финансира и тества усъвършенствана мрежа за наблюдаване, която употребява програмен продукт за машинно наблюдаване и набор от стационарни и мобилни камери и датчици за разкриване на мигранти, опитващи се да преминат границата.

Критиците на ограниченията настояват, че Гърция стяга властническата си политика по отношение на мигрантите и търсещите леговище, действайки в сянка в граничните региони, които са под боен надзор и където на външните цивилен наблюдаващи е отхвърлен достъп. Полицаите и жителите на границата споделят, че са просто щастливи, че стената работи.

" Невъзможно е да се проникне през нея ", споделя Цолакидис, който управлява патрулите по южния сектор на границата. " Изградена е в регионите по поречието на Еврос, където прекосяванията са най-чести. А потенциалът за въздържане е 100%. "

Според гръцките управляващи в изискванията на внезапно повишен миграционен напън след пандемията до края на ноември тази година са предотвратени над 250 000 прекосявания на мигранти по сухопътната граница сред Гърция и Турция. През същия интервал повече от 5000 души са били арестувани, откакто са съумели да преминат реката.

Граничните чиновници, които употребяват кучета-търсачи, високоговорители и мощни прожектори при наблюдаване, споделят, че голям брой произшествия с до хиляда мигранти не са необичайност за един ден през лятото и началото на есента, когато равнището на водата по Еврос доближава годишно дъно.

Малки островчета, някои от които се намират в средата на реката, където механически се намира границата, се появяват още веднъж през сезона, което улеснява прекосяването.

Завършена през 2021 година, стената сега се простира на 37 километра в три обособени сектора, а управляващите възнамеряват да прибавят още 100 километра, с цел да покрият по-голямата част от 192-километровата сухопътна граница.

Когато преди десетилетие стартира построяването на стената по границата, то беше посрещнато с разгорещени политически диспути и обществени демонстрации, подкрепени от леви партии и гръцки правозащитни групи. Този път реакцията е по-слаба.

Без особени полемики Народното събрание неотдавна одобри смяна, с което глоби удължаването на периода, като разпоредбите за комерсиалните търгове и защитните ограничения за надзор на разноските отпадат до 30 юни 2023 година

Проучване на публичното мнение, оповестено от частната телевизия " Антена ", сподели, че съвсем две трети от гръцките гласоподаватели поддържат по-строги ограничения за надзор на миграцията, като единствено 8,1 % настояват, че е належащо да се облекчи полицейската защита. Подкрепата за по-строгите ограничения е регистрирана по разнообразни партийни линии и включва повече от 60% от гласоподавателите на лявата съществена опозиционна партия - която публично се опълчва на удължаването на стената.

Проучването през октомври е извършено от социологическата компания Marc за частния гръцки канал.

Данните от социологическите изследвания демонстрират, че жителите на други гранични страни на Европейския съюз, в това число Полша и балтийските страни, също са станали по-загрижени за сигурността, защото закани като войната в Украйна се доближават до външните граници на блока.

А изострянето на разногласието сред Гърция и Турция за морските граници и правата за сондиране засенчи разногласията за миграцията.

Гърция подаде редица интернационалните тъжби, откакто през октомври граничната полиция откри 92 мъже мигранти без облекла и упрекна турските управляващи, че съзнателно са ги изтласкали през границата.

Турция неведнъж е упреквала Гърция, че прави секрети депортации, известни като изтласкване на евентуални претенденти за леговище и излага живота им на риск.

Атина е подложена на напън и от най-големите правозащитни организации, организациите за бежанците на Организация на обединените нации и Европейския съюз и даже от държавна консултативна група, съгласно които са събрани стотици достоверни свидетелства, които сочат, че неведнъж на гръцко-турската граница се правят насилствени изтласквания в продължение на 20 години.

Агенциите на Организация на обединените нации и Европейски Съюз упорстват за основаването на самостоятелен орган за наблюдаване на границите - искане, което Атина до момента не е изпълнила.

Споровете със страните, граничещи с Европейски Съюз, и постоянно основателните опасения за сигурността, които те пораждат, понижават вниманието към мигрантите, нуждаещи се от интернационална протекция, и изкушават европейските държавни управления да одобряват твърда политика, твърди Бегум Басдас от Центъра за съществени права към учебното заведение " Херти " в Берлин.

" Милитаризацията на миграцията ни пречи да преглеждаме въпроса като проблем, обвързван с правата на индивида... и това, което в действителност ме тревожи, е прокрадването на авторитаризъм посредством ръководството на миграцията в Европейския съюз ", споделя Басдас./БГНЕС, „ Катимерини ”
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР