През 2023 г. е регистриран най-големият брой цивилни жертви, убити

...
Коментари Харесай

Изследване: Рекорден брой цивилни, загинали и ранени при експлозиви през 2023 г.

През 2023 година е регистриран най-големият брой цивилни жертви , убити или ранени при експлозиви от повече от десетилетие насам, сочи ново изследване, представено от „ BBC “. Базираната в Обединеното кралство организация „ Action on Armed Violence “ /AOAV/ установи 122% нарастване на смъртните случаи на цивилни, породени от експлозиви през миналата година. Ръстът се дължи значително на войната , която се води сред Израел и „ Хамас “ в Газа. Конфликтите в Украйна, Судан, Мианмар и Сомалия също способстват.

Изследванията на основаната в Лондон организация се употребяват от интернационалните конгреси като Организация на обединените нации . AOAV също по този начин показа доказателствата си пред Народното събрание на Обединеното кралство. През 2023 година са били разпознати минимум 7307 случая , при които е имало експлозиви по целия свят, спрямо 4322, регистрирани миналата година.

При офанзивите е била породена гибелта на минимум 15 305 цивилни , което съставлява нарастване от 122% по отношение на 2022 година Още десетки хиляди са били ранени.

AOAV разказва войната на Израел в Газа като „ съществена причина за това трагично нарастване “ на цивилните жертви, което съставлява към 1/3 от световните общи жертви . Регистрирани са 920 случая, при които се употребяват оръжия, причиняващи експлозиви в Газа. В резултат на тях са починали 9334 души.

От организацията акцентират, че данните им не обгръщат цялата щета , само че акцентират ясни трендове. Цифрите се основавали на отчети от реномирани медийни организации.

Според разбора потреблението на оръжия по въздуха по света е повишено с 226% през 2023 година – от 519 случая през 2022 година на 1694 през предходната година.

Властите в Израел неведнъж са заявявали, че подхващат невиждани стъпки , с цел да избегнат цивилни жертви , в това число издаване на предизвестия преди въздушни удари. По данни на проучванията обаче при потреблението на сходен вид оръжия, причиняващи експлозиви в обитаеми места, по-голямата част от ранените евентуално са цивилни.

Благотворителната организация записва и доста нарастване в потреблението на наземни оръжия през 2023 година

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР