През 2022 година Габрово беше избран за един от 100-теграда

...
През 2022 година Габрово беше избран за един от 100-теграда
Коментари Харесай

Габровската търговско-промишлена палата обучава малките и средни предприятия за постигане на въглеродна неутралност

През 2022 година Габрово беше определен за един от 100-теграда в задачата на Европейски Съюз за неутрални във връзка с климата и интелигентни градове до 2030.

„ Сътрудничеството, взаимното обрисуване на провокациите с всички заинтригувани страни и споделената отговорност при реализирането на самодейностите за всеки град са в основата на задачата на първите климатични неутрални градове. " - смятат от Габровската търговско-промишлена палата. Заедно с норвежкия си сътрудник PriosKompetanseASSteinkjer, Норвегия, палатата се включва интензивно в дейностите за постиганецелта за Габрово, изпълнявайкипроекта: " Въглеродна индиферентност и нараснала енергийна продуктивност на МСП в Габрово и Габровска област ", финансиран от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021, в границите на стратегия “Развитие на бизнеса, нововъведения и МСП в България “.

Според Европейската организация за околна среда, 80% от излъчванията на парникови газове в Европейски Съюз се дължат на въглеродния диоксид. По данни на Национален статистически институт през 2021 година в България са основани към 27,5млн.тона излъчвания на въглероден диоксид за произвеждане на топло и електрическа енергия и отопление на обществените здания и съвсем 3,7млн. тона излъчвания на въглероден диоксид от индустриални процеси.

Въглеродната индиферентност и нарасналата енергийна продуктивност на МСП в Габровска областе от основно значение за поставените цели, тъй като региона е една от най-добре развитите индустриални области в България.

За да бъде построен потенциал у дребните и междинни предприятия /МСП/ от Габрово и района, с цел да подобрят тези два индикатора, проектътпредвижда:

- Разработване наинструментзасамооценкаи разбор на настоящото им положение.Това щепомогне на МСП даопределятресурсите и компетенциите, които са нужни зарегулярно премерване и оценканавъглеродните излъчвания и енергийната производителност;

- Създаване на Обучителнапрограма, която ще включвана соки за залагането на целевите стойности, обмисляне на периоди и меркиза достигането им, пълномощия за обезпечаване финансиране за осъществяване на ограниченията.

- Ще има и пакетконсултантскиуслуги - с целда бъдат подкрепени в допълнение предприятията приизграждането на проект за изпълнениена ограничения заподобряване на показателитевъглеродна индиферентност и енергийна работливост, за неговото внедряване и подпомагане при кандидатстване за обществено финансиране.

Всичко ще бъде налично на онлайн платформа на уеб страницата на Габровската търговско-промишлена палата. Там ще може да се следи и развиването на плана.

Ще бъдат обученипредставители на най-малко 30 компании от района.

Предвижда сеи запознаване с опита на норвежките предприятия, онлайн срещи и срещи на място при тях.

Проектът е с дълготрайност една година и ще завърши през април 2024 година

Текуща информация за плана ще бъдепубликувана насайта и във фейсбук профила на Габровската търговско-промишлена палата.

Представителите на дребните и междинни предприятия, които демонстрират допълнитлен интерес, могат да се свържат сГабровската търговско-промишлена палата посредством тел. 066 80 31 42, e-mail:[email protected] - Галина Михнева, Ганка Бакалова иPriosKompetanseAS: e-mail:[email protected] - Невена Пеева-Тодорова

Представители на компаниите и обществеността имахавъзможност да се срещнат с плануваните действия по плана, както и с процедури за финансиране на планове в Плана за възобновяване и резистентност и в Оперативните стратегии, какво планува община Габрово в Плана за интегрирано развиване на общината, по време на семинар, извършен на 6 юни. Експерти от Техническия униварситет в Габрово насочихавниманието им към ограниченията, които биха могли да се приложат и какъв резултат биха могли да чакат.

Семинарът бе открит отГалина Михнева, изпълнителендиректор на ГТПП. На тематика " Въглеродна индиферентност и нараснала енергийна продуктивност на МСП в Габрово и Габровска област “ приказва Невена Пеева-Тодорова, специалист в Prios Kompetense AS Норвегия (партньор по проекта) За планаза интегрирано развиване на Община Габрово през сегашния програмен интервал икакво планува тойза климатичната индиферентност осведоми Мария Радойчева, гл. специалист в Дирекция „ Инфраструктура и екология “ на община Габрово.Как да реализираме въглеродна индиферентност и нараснала енергийна продуктивност, Опит и вероятни решения - това показа доцент инж. Пламен Цанков, зам. ректор на ТУ Габрово, специалист в региона на енергийната успеваемост и ВЕИ. Срещата приключи с полемика и отговори на въпроси на участниците.

За слушателите на Дарик радио, Невена Пеева-Тодорова, специалист в Prios Kompetense AS Норвегия, даде повече информация. Чуйте в звуковия файл.

--------------------

 Проектът се финансира от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021, в границите на стратегия “ Развитие на бизнеса, нововъведения и МСП в България

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР