През 2022 г. средните годишни заплати достигат от 73 642

...
През 2022 г. средните годишни заплати достигат от 73 642
Коментари Харесай

Годишният доход на българина е повече от три пъти по-нисък от този на средния европеец

През 2022 година междинните годишни заплати доближават от 73 642 евро в Исландия и едвам 24 067 евро в Гърция, демонстрират данни на Statista.

Страните с най-високи годишни хонорари на жителите през предходната година са Исландия (73 642 евро), Люксембург (72 529 евро), Швейцария (67 605 евро), Белгия (63 758 евро) и Дания (59 405 евро)

На другия полюс - с най-ниско заплащане живеят жителите в Гърция (24 067 евро), Словакия ( 24 337 евро), Унгария (26 376 евро), Португалия (29 540 евро) и Чехия (30 967 евро).

В тази статистика данни за България няма, само че съгласно данните на европейската статистическа работа Евростат през 2022 година чистите годишни приходи на средностатистически служащ без деца са били 26 136 евро в Европейски Съюз, като най-ниско е възнаграждението от 8 412 евро в България и най-високо от 47 640 евро в Люксембург, написа Money.bg.

Според Евростат междинната цена на труд на час в Европейски Съюз е била 30,5 евро. Работещите двойки с две деца имат приход приблизително 55 573 евро годишно.

Некоригираната разлика в заплащането на дамите и мъжете е била 12,7% през 2021 година, като най-голямата разлика се следи в Естония - 20,5%, а най-малката разлика е в Люксембург -0,2%. Въпреки това, съгласно Европейската комисия, разликата в заплащането се е нараснала с 13% през 2023 година

Обикновено най-добре заплатените браншове в Европа са осведомителни технологии, финанси, обезпечаване, търговия на дребно, обучение и други

Най-ниско заплатените пък са тези в администрацията, хотелиерство и строителство.

Защо заплатите в Исландия и Люксембург са по-високи?

Част от нарастванията в Исландия се дължат на прибавянето на компенсации за Covid-19, както и на възобновяване на почасовите заплати след пандемията.

Исландия е и една от най-скъпите страни в света за живот, с непрекъснато расрящя инфлация, разяснява Euronews. От март 2019 година са подписани 326 исландски трудови контракта, като над 90% от работната мощ е част от профсъюз.

В Люксембург финансовият и банковият бранш са главните фактори за атрактивните заплати в Люксембург, като множеството банки наемат високообразовани, опитни и търсени служащи - някои от тях са чужденци.

Белгия пък залага на индексирането на заплатите. Страната означи най-високата индексация от 50 години насам през 2022 година, поради растящата инфлация и цените на силата, които се отразиха върху покупателната дарба на чиновниците.

Дания няма избрана минимална заплата, а разрешава на чиновниците и работодателите да имат свои лични съглашения за заплатите. В същото време има и по-малко закони по отношение на уволненията, като правосъдните разногласия, които ги оспорват, също са много малко. Служителите обаче не остават настрани. Имат осигурителни фондове за безработица, в които могат да внасят абонаментно, до момента в който са на работа. Това им обезпечава компенсации за безработица до две години, ако по-късно изгубят работата си.

На този декор Гърция към момента се възвръща от рецесията с държавния дълг, което води до това, че междинните заплати и минималните заплати са доста по-ниски от останалата част от Европа. Наскоро се вкараха и по-строги ограничения на пазара на труда, като да вземем за пример тласъци за наемане на по-млади, преди малко приключили, които могат да бъдат платени по-ниско.

Словакия пък се бори с ниската продуктивност на труда и последствията от рухналия руски режим, което значи ниско заплащане.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР