През 2022 г. ще имаме бюджет на растежа. Това каза

...
През 2022 г. ще имаме бюджет на растежа. Това каза
Коментари Харесай

Петков: През 2022 г. ще имаме бюджет на растежа, няма да има пенсионери под линията на бедността

През 2022 година ще имаме бюджет на растежа. Това сподели министър председателят Кирил Петков след държавното съвещание. По думите му вложенията от държавния бюджет ще бъдат 5,8% от Брутният вътрешен продукт.

„ Дефицитът без Коронавирус ограниченията ще е единствено 2,5%, с ограниченията ще е 4,1%. Дефицитът ще влага инвестициите”, изясни той.

" Дефицитът ще влага вложенията. Ще влагаме доста изрично вдигайки % на вложенията на 5,8%. Това е невиждано. 8.2% ще са финансовите вложения. Инвестираме и в човешкия капитал. За първи път ще имаме безвъзмездни детски градини от месец април, за които ще отделим 70 милиона лв.. Възнагражденията на учителите ще бъдат 125% от междинната работна заплата. Няма да има и пенсионери под линията на бедността”, добави той и посочи, че ограниченията ще останат най-малко за идващите шест месеца. "

„ Очевиден спор на ползи “ за сметка на българските консуматори е имало в „ Булгаргаз “ и това е повода управлението на компанията да бъде заменено, разгласи още на брифинга министър председателят Кирил Петков.

„ В момента водим следствие и ние сме сигурни значително, че част от решенията, които те са взели, довеждат до до високите цени на газа и 30% покачване, което беше препоръчано на КЕВР. Трябва ясно да се каже част от техните решения – изключително на база какъв % от пазаруването на газ идва от „ Газпром “ и какъв % идва от азерския газ, са предизвестили огромна част от скока на цените. Надявам се, че службите напълно скоро ще ни дадат ясно обяснение и евентуално може би ще издигнат обвинявания “, съобщи министър председателят.

Той уточни и че ДАНС към този момент се занимава с уличното осветяване в София и откритите от „ Спаси София “ обилни разлики в цените на една и съща лампа, купена по разнообразни процедури.

„ Докато не почистим тези публични поръчки, не може да приказваме, че общините просто нямат пари за осветяване. Може да има и такива общини, само че ще пожелаеме точните елементи тъкмо за какви пари става дума, тъй като както всички знаем, осветлението не е огромен % от разноските на общините, тъй че желаеме да отделим политическия пиар, който са ни заливат от заран до вечер, с действителните потребности и действителната потребност от помощ. Всякакви разлики от четири пъти над цените ще се проучват. Тези пари могат да платят огромна част от сметките за ток, в случай че се разходват по верния метод “, акцентира министър председателят.

Министърът на енергетиката Александър Николов беше безапелационен, че обезщетенията за бизнеса остават.

„ Относно високите цени на електрическата енергия, смяна в цената за бита няма, тя е контролирана. Остава компенсацията за бизнеса. Ще прегледаме и обстановката в общините за нужда от обезщетения. Същото важи и за университетите, изясни той.

Относно проблема с „ Булгаргаз” министърът добави, че има ясно отвращение там да се следва избраната политика.

„ Това е точно политиката на контролирания свободен пазар. Това е, меко казано, необичайно, изключително на фона на тежката рецесия в бранша. Цените, които „ Булгаргаз” е предложил, са налични и елементарно могат да се сравнят с миналогодишните ", сподели още той.

Александър Николов разяснява още, че обезщетенията за природен газ са включени в програмата до януари.

„ Причината е, че размерът на обезщетенията е извънредно висок - 42 лева за мегаватчас, само че това бяхме принудени да създадем поради последното решение на КЕВР ", добави министърът на енергетиката. По думите му преди една година цената е била 27 лева за мегават.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР