През 2022 г., когато Русия започна войната срещу Украйна, 4306

...
През 2022 г., когато Русия започна войната срещу Украйна, 4306
Коментари Харесай

Повече от четири хиляди руснаци, напуснали страната, са се отказали и от гражданство

През 2022 година, когато Русия стартира войната против Украйна, 4306 души са се отказали от съветско поданство, като единствено 40 от тях са в страната, останалите - в чужбина . Първа цифра оповестиха за РБК в отдела за информация и щемпел на съветското външно министерство, това са данни от дипломатически задачи и консулски служби. Втората цифра е обявена от съветското Министерство на вътрешните работи.

За съпоставяне: през 2020 година 3877 души са отказали съветско поданство, през 2021 година - 4055. Но през 2019 година имаше повече отвод, в сравнение с през 2022 година - 4356 отхвърли.

Министерството на външните работи " не следи " основни промени в динамичността на броя на заявки и напомня, че през 2020-2021 година приемът на гости в съветски задгранични институции се извършваше в стеснен режим заради пандемията

Още в края на януари съветското вътрешно министерство заяви, че единствено 40 души, които са се отказали от съветско поданство се намират в страната. От министерството не прецизират какъв брой са били те година по-рано.

В средата на януари съветското посолство в Естония разгласи, че прекратява приемането на заявки за отвод от поданство на руснаци, като изясни това с повече от четирикратно понижаване на броя на консулските чиновници по искане на естонските управляващи. Въпреки това на 6 февруари посолството разгласи възобновяването на приема на заявки за отвод от съветско поданство.

Гражданите на Русия могат да се откажат от поданство, в случай че нямат такива неизпълнени отговорности към страната - вземат се поради неплатени налози, укриване от военна работа и наказателни каузи.

През 2022 година известните предприемачи Олег Тинков, Юрий Милнер, Николай Сторонски и Рубен Варданян (последният оглавяваше държавното управление в Нагорни Карабах) се отхвърлиха от съветско поданство.
 Руският парламент подвига налозите на руснаците, напуснали страната
Руският парламент подвига налозите на руснаците, напуснали страната

Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин твърди, че напусналите руснаци са предали родината си
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР