През 2022 г. Денят на благодарността се пада на 24

...
През 2022 г. Денят на благодарността се пада на 24
Коментари Харесай

Празник на скръбта и на реколтата: Историята на Деня на благодарността

През 2022 година Денят на благодарността се пада на 24 ноември, а от 1941 година насам той постоянно е в четвъртия четвъртък на ноември. За доста американци Денят на благодарността е най-важният ден в годината, като измества даже Коледа и Хелоуин.

В доста връзки той не се разграничава от обичайния празник на реколтата в Обединеното кралство, доколкото има за цел да благодари на Бога за богатата годишна продукция преди настъпването на зимата. Американската версия също се концентрира върху този аспект, само че акцентът е върху фамилията и приятелите, които се събират, с цел да се насладят на празнична софра, поднесена с огромна доза национализъм.

Кога е бил първият в историята Ден на благодарността?

Първият документиран Ден на благодарността през 1619 година е директен резултат от това, че британските заселници безусловно благодарят на Бога за това, че са се приземили наред на американска земя, откакто са прекарали рискови месеци в намерено море.

Но множеството американци знаят за по-символичната версия от 1621 година, когато две индиански племена - уампаноаг и патуксет - разменят самун с новопристигналите татковци пилигрими. За разлика от версията от 1619 година обаче, събитието от 1621 година е малко по-романтично и е елементарно да се разбере за какво е превзело националното въображение.

Защо някои хора намират Деня на благодарността за спорен?

Отговорът идва в две разнообразни форми. Много историци се съмняват в достоверността на събитията от 1621 година, за разлика от събитията от 1619 година, само че никой не се съмнява към ориста на индианците. За тях европейската колонизация е била цялостно злополучие. Да вземем да вземем за пример двете племена, които може би са участвали, а може би не са участвали на събитието от 1621 година

Уампаноагите са съвсем унищожени по време на Войната на крал Филип през 1675-76 година (един от най-кървавите спорове в историята на САЩ), а хората от племето патуксент са изцяло унищожени от европейските заболявания в границите на няколко години.

Затова за доста коренни американци Денят на благодарността е ден на тъга.

Кога Денят на благодарността става празник?

За да отговорим на този въпрос, би трябвало да се върнем обратно във времето на Джордж Вашингтон (1732 - 1799 г.), който афишира четвъртък, 26 ноември 1789 година, за " Ден на публичната признателност ".

Въпреки неприятното притежаване на британски език от страна на Вашингтон (Джон Адамс разказва Вашингтон като " прекомерно необразован, необразован, нечетящ за ситуацията и репутацията си " ), той има намерение да откри един ден в календара, в който нацията да се събере и да отпразнува своето поданство.

Но тази дата никога не е дефинитивна. Следващите президенти афишират Деня на благодарността в разнообразни дни, седмици и даже месеци до 1863 година, когато Ейбрахам Линкълн афишира, че Денят на благодарността би трябвало да се признава годишно в последния четвъртък на ноември.

Защо датата на Деня на благодарността се трансформира (отново)?

През 1939 година Денят на благодарността се пада в последния четвъртък на ноември, както нормално, само че датата е 30 ноември. Президентът Франклин Д. Рузвелт, угрижен, че празнуването на Деня на благодарността може да окаже икономическо влияние върху разноските за Коледа, трансформира датата на предпоследния четвъртък на ноември.

Тридесет и два щата се преценяват с новата инструкция, само че шестнадесет отхвърлят, тъй че в продължение на две години в Съединени американски щати има два празника на благодарността. Всичко това се трансформира на 6 октомври 1941 година, когато Конгресът се пробва да дефинира законно последния четвъртък на ноември за Ден на благодарността, само че Сенатът - отчитайки годините, когато ноември има пет четвъртъка - се отдръпва и вместо това афишира желание към четвъртия четвъртък на ноември.

Камарата на представителите се съгласява и на 26 декември 1941 година президентът Рузвелт подписва резолюцията, малко повече от три седмици откакто Съединени американски щати насилствено влизат във Втората международна война.

Как се чества Денят на благодарността?

В днешно време, несъмнено, всичко се върти към пуйката и тиквения къс за десерт, а приятелите и фамилията пътуват из цялата страна, с цел да се срещнат и съберат. А от 1869 година насам американският футбол се е трансформирал в съвсем същия синоним на Деня на благодарността, както и вездесъщата пуйка (повече за това по-късно).

I was honored to pardon Chocolate and Chip, our national Thanksgiving turkeys.
— Joe Biden (@JoeBiden)
Американският футбол и Денят на благодарността

На 17 ноември 1869 година локалният вестник на Филаделфия разгласява следното известие: " На Деня на благодарността в 12 и половина часа на територията на Germantown Club ще се организира мач по футбол сред двадесет и двама играчи от Young America Cricket Club и Germantown Cricket Club ". Ако изписването на " foot-ball " наподобява малко нестабилно, има основателна причина за това. Това не е просто първият футболен мач, който се играе в Деня на благодарността, а предвещава началото на самия американски футбол.

Мачът, който се играе сред Рутгерс и Принстън, е груба комбинация от футбол и ръгби и макар че разпоредбите са открити едвам след няколко десетилетия (първите мачове от НФЛ се играят на Деня на благодарността през 1920 г.), мачът се трансформира в освен това от институция за Деня на благодарността, той оказва помощ за основаването на обичания спорт на нацията.

Пуйката за Деня на благодарността

Приблизително по същото време, когато Съединени американски щати се срещат с чисто нова игра на футбол, пуйката се утвърждава като главен участник в трапезата за Деня на благодарността. Въпреки това пуйката не постоянно е била синоним на Деня на благодарността и можем единствено да допускаме за какво.

Едно от обясненията за това е романът на Сара Джоузефа Хейл " Нортууд ", който не е обвързван единствено с размера на пуйката. Написана през 1827 година, Хейл посвещава една глава на Деня на благодарността в Нова Англия с доста пуйки. Хейл също по този начин води въодушевена акция за превръщането на Деня на благодарността в народен празник, тъй че по времето, когато Линкълн афишира, че Денят на благодарността би трябвало да бъде приет, пуйката към този момент се е промъкнала в националната душeвност.
 ж
Днес се счита, че всяка година се убиват 45 милиона пуйки, с цел да се нахранят гладните празнуващи Деня на благодарността - забележителна част от 240-те милиона пуйки, които се колят годишно в Съединени американски щати.

Интересни обстоятелства за Деня на благодарността
Помилване на пуйките.
Джон Ф. Кенеди е първият, който освобождава пуйка за Деня на благодарността, а Ричард Никсън изпраща пуйката си в зоопарк. Но точно Джордж Буш направи помилването на пуйката публично, когато встъпи в служба през 1989 година

Хари Труман не е първият президент, който помилва пуйка, само че е първият, който получава церемониална пуйка от Националната федерация на пуйките. И я изяде.
Под управлението на президента Роналд Рейгън в края на ноември 1986 година се организира " Седмица на американските индианци ".
През 1990 година президентът Джордж Буш афишира ноември за " Национален месец на наследството на американските индианци ".

Сега, всеки ноември, Националният месец на наследството на американските индианци - в този момент именуван " Месец на наследството на индианците " (или " Месец на наследството на американските индианци и индианците от Аляска " ) - се признава годишно дружно с неговия зложелател - Деня на благодарността.
Денят на благодарността не е приет в Обединеното кралство
Въпреки това през 2021 година 39% от 18-24-годишните, 27% от 25-34-годишните и 22% от 35-44-годишните са го чествали. Само 10% от тях са американци, а 55% са лишени от всевъзможни връзки със Съединени американски щати.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР