През 2022 г. близо 900 000 хектара земи в Европейския

...
През 2022 г. близо 900 000 хектара земи в Европейския
Коментари Харесай

2022 г. е втората най-тежка година за горските пожари

През 2022 година близо 900 000 хектара земи в Европейския съюз са били опустошени от пожари – територия, която подхожда почти на размера на Корсика , демонстрират данни от новия отчет „ Горски пожари в Европа, Близкия изток и Северна Африка за 2022 година “, оповестен от Съвместния проучвателен център на Европейската комисия /ЕК/.

2022-ра е втората най-лоша година във връзка с горските пожари като най-лошата е 2017-а с 1.3 млн. хектара изгоряла земя , демонстрира мониторингът на Европейската осведомителна система за горски пожари /EFFIS/.

За трета поредна година невижданите горски пожари предизвикват огромни екологични и стопански вреди в Европейски Съюз и трагична загуба на човешки живот . По-голямата част от пожарите (96%) са породени от човешки дейности.

Данните за 2023 година демонстрират, че до момента горските пожари са засегнали към 500 000 хектара естествена земя в Европейски Съюз . Това включва най-големия индивидуален горски пожар (Александруполис, Гърция), регистриран в Европейски Съюз, с над 96 000 хектара изгорели площи.

Публикуването на отчета съответствува с представянето от Европейска комисия на закон за мониторинг на горите, който ще запълни съществуващите пропуски в информацията за европейските гори и ще сътвори всеобхватна база от познания за горите .

Горите са главен съдружник в битката против изменението на климата и загубата на биологично многообразие и са от решаващо значение за процъфтяването на селските региони и биоикономиката .

По-добрият мониторинг ще даде опция за дейности за повишение на устойчивостта на горите по отношение на трансграничните закани от вредители, суши и горски пожари, които се усилват с изменението на климата, за нови бизнес модели като хващане на въглерод и ще подкрепи спазването на контрактуваното законодателство на Европейски Съюз.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР