През 2022 г. 15 процента от руските милионери са напуснали

...
През 2022 г. 15 процента от руските милионери са напуснали
Коментари Харесай

Новият дом на парите. Как руските милионери смениха климата

През 2022 година 15 % от съветските милионери са напуснали или се чака да изоставен Русия. Властите гледат някак през просото на всичко това, като че ли не ги интересува. Защо?

Това, което става с Русия, може да се назова кръвоизлив. Местният бизнес безусловно изтича от страната поради глобите. Изразът принадлежи на огромната интернационална организация по организация на капиталовата и бизнес миграция Henley&Partners (H&P). През юни тя разгласява доклад, в който приказва точно за „ приключването “ на богати хора от Русия.

H&P предвижда, че през 2022 година Русия ще загуби към 15 000 заможни хора, което съставлява 15% от общия брой на милионерите в тази страна. Организацията припомня, че и през последното десетилетие броят на емигриращите богаташи непрекъснато е нараствал.

"Исторически видяно, разпадането на огромните страни постоянно е било предшествано от взрив в емиграцията на заможните хора, които най-често си потеглят първи, тъй като разполагат с нужните им за това средства “, написа в документа.
Колко са милионерите и по какъв начин се схваща какъв брой от тях ще си тръгнат
Статистическият способ, употребен от H&P, се основава на данни от миграционните служби, проучване на самите заминаващи и от сведения за покупко-продажбите с парцели.

Ето и данни за броя на милионерите в Русия:
Преди да стартира пандемията, към март 2020 година те са били 310 хиляди ;През 2021, когато рецесията COVID-19 още бушува, "доларовите " милионери в Русия са 297 хиляди (данни на московското Училище за ръководство „ Сколково “, оповестени през септември 2021);През първите месеци на 2022 година те са малко повече от 101 хиляди , което е сравнимо с равнищата от 2008 година (данни на H&P).
На фона на това понижаване на общото количество богати хора, през 2022 година от Русия се чака да заминат 15 000 (15%) от тях. За съпоставяне година по-рано този брой е 5500 (2%).

Николай Усков , който е публицистичен шеф на съветското издание на Forbes , оспорва изводите на H&P: „ Не бъркат ли те заможните хора (тоест хората с възможности), с тези, които действително движат бизнесите? Очевидно е, че има някаква суматоха, само че дали зад това стои действително тръгване на милионери – дейни предприемачи, е доста мъчно да се каже “.
Как се става доларов милионер в Русия
Думата милионер, приложена към Русия, може и да е подла. В Русия имаше интервал, в който всеки притежател на два жилището в центъра на Москва, останали му в завещание от руската ера, официално се превръщаше в притежател на милиони.

Милионер е най-вероятно и съвсем всеки притежател на дребна мрежа от магазинчета в по-голям град, на завод за салами или на цех за пластмасова дограма.
Човек няма по какъв начин да си замине заедно с производствотоНиколай Усков
Но в случай че милионерите с наследените жилища могат да си продадат парцелите и с получените пари да се реалокират в чужбина, то човек няма по какъв начин да си замине дружно с производството.

По-големите предприемачи, които имат офис здания или индустриални предприятия, са още по-силно „ приковани “ към Русия, счита Усков. Те може и да не утвърждават войната, само че имат вяра, че съветската страна може скоро да откри различни пътища за доставяне с елементи за високотехнологичните браншове (авиация, превоз, електроника).

„ Те са доста мощно съсредоточени върху вътрешния пазар. Което не им пречи да купуват парцели в Дубай или в Турция “, споделя той. По негови наблюдения те не местят там бизнеса си, а влагат парите си. Някои от тях преди войната са имали парцели в Италия, Испания или Франция, а в този момент са добавили към тях и парцели в Дубай, Абу Даби или Турция - там, където глобите не важат. Водени са от устрема да не изгубят качеството си на живот.

Много от „ незабележимите “ милионери през последните години са се снабдили със "златни " европейски паспорти, с израелско поданство или със статут на непрекъснато пребиваващи в някоя европейска страна. Те са ходили на ски в Куршевел преди, и ще бъдат там и през 2022 година "В медиите попадат единствено истории за сина на Дмитрий Медведев или за дъщерята на Сергей Лавров, само че това не са всички [заможни руснаци] “.
Икономиката стана функционалност на политическия факторМарсел Салихов
Икономиката стана функционалност на политическия фактор, споделя президентът на Института по енергетика и финанси Марсел Салихов . Според него съветската стопанска система десетилетия наред е била мощно обвързвана с европейската посредством взаимни доставки и настоятелен връзки. Но в този момент е пристигнал ред на бариерите. И европейският пазар, който географски е най-близо до Русия, към този момент е неблагоприятен и за двете страни.

“При тези условия географската непосредственост значи по-малко, в сравнение с политическата ", споделя Салихов.
Къде отиват съветските пари
Според данните на Henley&Partners богатите хора по света се стремят към следните страни: ОАЕ, Австралия, Сингапур, Израел, Швейцария, Съединени американски щати, Португалия, Гърция, Канада и Нова Зеландия .

Откакто Русия атакува Украйна и поради това ѝ постановиха наказания, съветските капитали се насочиха към три страни от този лист: Дубай, Абу Даби и Израел . Николай Усков го добавя с Турция и Малдивите , както и с някои от прилежащите на Русия страни: „ В страните от Оперативно-наблюдателно дело ще има доста огромен растеж на стопанските системи “, споделя той.

Тези страни ще одобряват освен бизнесите, само че и персоналното имущество на състоятелните руснаци: самолетите им, яхтите. Изборът е явен – в Малдивите, ОАЕ и Турция яхтите не се конфискуват. Поне към този момент тези страни не са се включили към глобите срещу Русия.
Как яхтите изчезнаха от радарите
Десетки яхти на съветски милиардери сега са изчезнали от радарите. Техните притежатели са изключили транспондерите на автоматизираната система за идентификация (AIS). По закон това може да се прави единствено в случай че има опасност за живота на пасажерите, да вземем за пример при риск от нахлуване на пирати.

Изключването на AIS е направено, с цел да не може пристанищните или морски управляващи да арестуват яхтите, прилагайки глобите, наложени след съветската военна експанзия против Украйна.

Въпреки това някои от най-големите яхти бяха видени с просто око.
Galactica Super Nova , която се свързва с нефтения магнат Вагит Алекперов , отплува от Черна гора за турския Геджек; Quantum Blue , обвързвана с предприемача Сергей Галицки , отплува от Франция за Дубай; Madame Gu , обвързвана със глобения Андрей Скоч ( “Металлоинвест ”), също е в Дубай; Clio , която е обвързвана с Олег Дерипаска ( “Русал ”), е в съветския Адлер; Graceful , обвързвана с Владимир Путин , също си изключи транспондерите, с цел да отплува от Хамбург за Калининград. Реакцията на Москва
Руските управляващи към този момент се държат по този начин, сякаш им е все едно в целия този развой. Няма точни данни какъв брой компании, какъв брой заможни хора са си тръгнали от Русия поради глобите след началото на войната с Украйна.

Някои специалисти допускат, че при избрани условия такава миграция може и да устройва съветските управляващи: в случай че емигрантите основават нови логистични връзки и опорни пунктове за заобикаляне на глобите, в случай че не престават да работят за Русия отвън зоната на деяние на банковите ограничавания.
Икономиката отслабва, само че режимът на Путин става все по-силенНиколай Усков
Информацията за това, че Русия може да вкара възбрана за излизане от страната на IT експерти не се удостовери посредством действителни дейности. Николай Усков разказва по какъв начин вижда това: „ Не имам вяра, че ще ги затворят наложително в някакви научно-изследователски институти. В началото на март витаеше чувството, че ще стартира някаква нервност – като през 1937 година, само че това не се случи. Бизнесмените постоянно крият част от своите същински връзки с властта – какво са се договорили, по какъв начин са го създали, при какви условия “.

Възможно е обаче спокойствието на Кремъл да се изяснява и с друго - с това, че „ стопанската система отслабва, само че режимът на Путин става все по-силен “.
Вторичните наказания
Основният боязън на бизнеса, обвързван с Русия, са вторичните наказания, само че към този момент такива не са налагани. Ако глобите за интервенции, свързани да вземем за пример с съветски петрол, се разпространят и на трейдинговите структури, корабните компании и така нататък, то тогава преместването в Дубай или някъде другаде няма да помогне.

Николай Усков отбелязва, че след суматохата си от началото на март 2022 година сега съветският бизнес сякаш се приспособява. „ Бизнесмените са привикнали да поемат опасности, те са естествената им среда. В момента не следя огромна суматоха. Русия постоянно е била и си остава рисков пазар, всички го схващат. "

Що се отнася до рисковете пред съветския бизнес, той показва и втори подобен - втвърдяването на вътрешната политика. Но прибавя, че не има вяра изключително в сходно развиване на нещата.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР