През 2021 година, след като бъдат извършени другите стъпки от

...
През 2021 година, след като бъдат извършени другите стъпки от
Коментари Харесай

През 2021 година трябва да заработи нов държавен орган за хората с увреждания

През 2021 година, откакто бъдат осъществени другите стъпки от промяната за хората с уреждания, ще се премине към основаването на орган, който ще размени Агенцията за обществено подкрепяне. Това разяснява омбудсманът Мая Манолова по време на среща с представители на хората с увреждания и такива в неравностойно състояние във Варна.

По думите й главното реализирано след митингите на майките на деца с увреждания е да има самостоятелна оценка със наложителен темперамент за безусловно всички институции, както и Законът за персоналната помощ, дружно със Закона за обществените услуги и за хората с увреждания. „ За помощните средства и за медицинските произведения би трябвало да бъдат въведени стандарти, на които да дават отговор, и от 2020 година индивидът да получава не лимитирани средства за помощно средство, а самото помощно средство ", посочи Манолова.

Тя добави, че след законодателните промени самостоятелните оценки и политиките за хората с увреждания ще се реализират на най-близкото до тях равнище от профилирани звена в Агенцията за обществено подкрепяне. „ Има голям брой забележки за метода, по който тези звена си правят работата. Постигнахме и съглашения за основаване на Фонд за персонална подвижност и налична среда, който да даде опция за адаптиране на постройките, частни и публични, за потребностите на хората с увреждания ", сподели още омбудсманът. Тя напомни също, че е контрактувано повишение на финансовата месечна поддръжка за хората с увреждания, която ще замести в този момент получаваните месечни интеграционни добавки и ще бъде малко по-голяма. „ Промените ще се усетят още от 1 януари от безусловно всички хора с увреждания. Министърът е направил сметка, 120 млн. лв. коства това да се получават повече средства ", добави още Мая Манолова.

Граждани на Варна се жалват, че дължими обществени отговорности, за които не са осведомени, се събират посредством частни правосъдни реализатори. Това сподели още Мая Манолова, която дружно с екип от специалисти на институцията провежда изнесена приемна за жители. Тя означи, че е провела среща с шефа на звеното за локални налози и такси и зам.-кмета по финансовата част точно във връзка жалбите от жители, на които дължими обществени отговорности се събират посредством частни правосъдни реализатори.

„ В резултат на това жителите са оптимално натоварени с такси и разходи от частния правосъден реализатор, такси за запориране на сметки, такси за забрана на имущество. Ще се опитам да убедя общинското управление към събиране с частен правосъден реализатор да се пристъпва едвам откакто е направено всичко допустимо жителят да бъде известен, че е дебитор ", означи Мая Манолова. Тя изясни, че по време на изнесената приемна огромна част от хората са декларирали, че си заплащат дължимите налози и такси, а след време схващат, че са дадени на частен правосъден реализатор за налог или такса, за която не са били известени.

Мая Манолова акцентира, че част от общините в страната имат практиката да употребяват услугите на частни правосъдни реализатори, вместо обществените реализатори, с цел да събират вземания от жители, които не са платили локалните си налози. „ Коректното отношение на локалната власт към жителите, които я избират, е да бъдат известени за дейностите, които наложително ще бъдат подхванати. Така на хората ще им бъдат спестени пари, нерви и обективен яд. Много се надявам, че и по този въпрос с локалната власт ще стигнем до съглашение ", съобщи Мая Манолова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР