През 2021 година организацията на автори и музикални издатели -

...
През 2021 година организацията на автори и музикални издатели -
Коментари Харесай

Над 1 млн. лв. приходи от дигитални права отчете Музикаутор

През 2021 година организацията на създатели и музикални издатели - " Музикаутор " отбелязва поредна година на напредък и рекорден скок на приходите си от онлайн платформи. Това излиза наяве от годишния доклад за активността на сдружението, признат от Общото заседание на " Музикаутор ", провело се в понеделник, 28 март 2022 година, в Софарма ивент център, в София.

Общите доходи от ползватели на музикални права , генерирани през 2021 година, са в размер на 9 491 670 лв. и те означават растеж от 8% по отношение на 2020 година.

В бранш „ Дигитални права “ събраните авторски хонорари през 2021 година възлизат на 1 191 768 лв. . Ръстът е рекорден – 222%, като увеличение на приходите по отношение на миналата година се следи при всички типове цифрови услуги.

Основен източник на хонорари за създателите от цифрови права остават музикалните цифрови платформи и платформите с генерирано от потребителите наличие, които образуват 63.38% от общите доходи в бранша.

Сред тях са Spotify, Amazon Music, Apple Music&iTunes и YouTube. Едни от най-значимите контракти в бранша се случиха точно през 2021 година, когато " Музикаутор " лицензира за България интернационалната музикална платформа Tidal, обществените мрежи Instagram и Фейсбук, както и най-популярната платформа за къси видеа TikTok.

Музикаутор регистрира и сериозен растеж на разпределените авторски хонорари. През 2021 година те са в размер на 12 872 502 лева и съгласно сдружението се дължат на дейностите, които то е подхванало за превъзмогване на сериозните закъснения в разпределенията на задграничния репертоар. По този метод за първи път двете разпределения - и за български, и за задграничен репертоар, са били приключени едновременно. Сериозен принос за това има внедряването на новия програмен продукт за систематизиране, който усъвършенства ръчната работа до 70% според от типа на разпределението и качеството на докладите, получавани от другите ползватели.

Основната активност на " Музикаутор " е да събира авторски хонорари за музиката, употребена от малките екрани, радиа, заведения и търговски обекти, онлайн платформи, уредници на концерти и други, след което да разпределя получените хонорари към създателите на творбите.

След забележителния спад на приходите през 2020 година, през миналата година концертният бизнес отбелязва забележителен растеж от 48.5%, като събраните авторски хонорари са в размер на 473 751 лв..

Ръстът е реалност, откакто от " Музикаутор " са насочили напъните си да лицензират по-голям брой дребни събития, като по този метод компенсират следствията от продължаващата през 2021 година пандемична конюнктура и частичните ограничавания в потенциалите на залите като една от ограниченията за битка с разпространяването на COVID-19.

Реализираният доход в комерсиалния и туристически бранш през 2021 година е в размер на 1 124 565 лева и бележи растеж от 3.87% по отношение на миналата година.

От " Музикаутор " прецизират, че, с цел да подкрепят бизнеса в COVID-кризата, са предложили гъвкави условия за целия пазар, които включват удължени периоди за възнаграждение на възнагражденията, непокътнати размери на браншовите и самостоятелните отстъпки, както и гаранции, че заплащаните авторски хонорари се отнасят единствено за интервалите, в които обектите са отворени.

Освен това от 2021 година приемането на музикален лиценз от " Музикаутор " се случва напълно електронно.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР