През 2021 г. трябва да са приключили всички строителни дейности

...
През 2021 г. трябва да са приключили всички строителни дейности
Коментари Харесай

Ето кога трябва да е готово националното хранилище за ниско и средноактивни радиоактивни отпадъци

През 2021 година би трябвало да са завършили всички строителни действия на Националното вместилище за ниско- и средноактивни радиоактивни боклуци /НХ РАО/. Това сподели изпълнителният шеф на Държавно дружество "Радиоактивни боклуци " /ДП РАО/ Дилян Петров на семинар в централата на предприятието в София, който е на тематика "Управление на РАО и извеждане от употреба на нуклеарни уреди ".

Хранилището се построява на площадка Радиана, която се намира до АЕЦ "Козлодуй ". Той посочи, че все още Директива за птиците РАО е единственият оператор за ръководство на радиоактивни боклуци /РАО/ и обгръща всички действия за преправка и ръководство на тези боклуци.

Изпълнителният шеф на Директива за птиците РАО посочи, че предприятието има четири съществени подразделения. Постоянното вместилище за радиоактивни боклуци е ситуирано край село Нови хан, община Елин Пелин. В него се съхраняват по безвреден метод радиоактивните боклуци, одобрявани от въвеждането му в употреба до момента. Специализирано отделение "РАО - Козлодуй " действа на площадката на АЕЦ "Козлодуй ".

Върховен административен съд отхвърли жалбата против построяването на Национално вместилище за радиоактивни боклуци

В поделението се събират, сортират, транспортират, преработват и съхраняват отпадъците, генерирани от употребата и ремонтните акции на енергоблоковете на централата.

Третото профилирано отделение в границите на Директива за птиците РАО е основано поради нуждата за безвредно стопанисване и следващо извеждане от употреба на спрените нуклеарни мощности в АЕЦ "Козлодуй ". Четвъртото поделение е построяването на Националното вместилище за радиоактивни боклуци, добави Дилян Петров.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР