През 2021 г. средното плащане на рансъмуер откуп от засегнатите

...
Коментари Харесай

Търговията на дребно е най-атакувана с рансъмуер


През 2021 година междинното заплащане на рансъмуер откуп от засегнатите предприятия в търговията на дребно е възлизало на 226 044 $ (снимка: CC0 Public Domain)

Цели 77% от организациите за търговия на дребно са били наранени от рансъмуер през 2021 година Това съставлява нарастване от 75% за една година. С сходен резултат търговията на дребно се оказва вторият най-атакуван с рансъмуер бранш от всички изследвани сектори, съгласно данните, които идват от отчета на Sophos „ Състоянието на рансъмуер в търговията на дребно за 2022 година “ Лидерът е секторът медии, свободно време и развлечения.

По-голямата част от организациите за търговия на дребно, наранени от рансъмуер, споделят, че офанзивата е повлияла на способността им да работят. Тя е предизвикала прекъсване на активност или загуба на доходи за тяхната организация. Данните демонстрират, че оперативното и комерсиалното влияние на рансъмуера върху търговията на дребно е малко по-високо от междинното сред секторите.

„ Тъй като пейзажът при рансъмуер офанзивите е комплициран, претъпкан и самата „ екосистема “ е бързо разрастваща се, целесъобразно е да се уверите, че разполагате с верните решения за намаляване на резултатите “, споделя Рос Андерсън, управител в Sophos.
още по темата
Нещо повече. След като е видно, че трима от всеки четирима търговци са претърпели офанзива през 2021 година, това сигурно слага рансъмуер случаите в категорията „ по кое време ще се случи “, а не „ в случай че се случи “.

С други думи, тук специалистите предлагат да се схване концепцията за неизбежния пробив. Според нея, сполучливата хакерска атака е въпрос на време, тъй че организациите би трябвало да са готови да понижат вредите до най-малко.

С повишаването на % на организациите за търговия на дребно, атакувани от рансъмуер, се усилва и междинното заплащане на откуп, разкриват още данните. През 2021 година междинното заплащане на откуп е било 226 044 $ спрямо 147 811 $ през 2020 година

„ Някои от нискоквалифицираните групи за рансъмуер желаят от 50 000 до 200 000 $ заплащания за откуп, до момента в който по-големите, по-усъвършенствани нападатели изискват 1 милион $ или повече “, споделят анализаторите.

Опитът на експертите в киберсигурността демонстрира, че организациите, които сполучливо се пазят против този жанр офанзиви, употребяват отбрана на доста пластове, като извънредно мощно натъртват на образованието на хората си.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР