През 2021 г. ще е последното класическо броене на хора

...
През 2021 г. ще е последното класическо броене на хора
Коментари Харесай

Преброй се!

През 2021 година ще е последното класическо преброяване на хора и здания в България

През 2021 година в продължение на 25 дни през януари и февруари в България ще се организира следващото броене на популацията и жилищния фонд. През същата година такова ще има и във всички страни-членки на Европейски Съюз, защото

европейският правилник

изисква тази акция да се

организира един път на

всеки 10 години

През 2021 година обаче ще бъде последното класическо броене, твърди ръководителят на Национален статистически институт Сергей Цветарски. У нас, а и в Европейски Съюз от ден на ден надвива мнението, че тази активност може и би трябвало да се прави напълно по електронен път. Но това изисква да се построи цялостна единна електронна система, а за това няма задоволително време. В нея на избрани интервали от време и може би доста по-често от един път на 10 години всеки европейски жител ще оповестява главните данни за себе си: къде живее, на какъв брой квадратни метра повърхност, какви съществени битови придобивки има, работи ли, какъв е майчиният му език и националността и други детайлности.

Но това е бъдещето. Историята на преброяването на популацията обаче е остаряла колкото света. Броенето на хора, животни и артикули от първа нужда е правено още в древността, а преброяването, което император Октавиан Август е заповядал да се организира през 4-ата година преди Христа, е разказано даже в Новия завет. Само резултатите, наподобява, са били държавна загадка, тъй като не попадат на никое място.

От 1790 година насам в Съединени американски щати се вършат периодически преброявания, един път на всеки 10 години, и данните от тях са обществени. Целта на тази активност е същата, каквато е била и на римските императори. Само че в древността е трябвало да се знае какъв брой снабдяване е належащо за един град, в случай че бъде обсаден от врага примерно за една година.

Днес

би трябвало да се знае върху

какъв брой квадратни метра

живее всеки в града

или на село,

какъв брой са националните расови или религиозни малцинства, какъв брой са стопански подвластните от околните си и още ред детайлности.

В Закона за вероизповеданията да вземем за пример написа, че държавната дотация за всяко изповедание се дефинира съразмерно на % на представителите му от цялото население.

И това е единствено едно от многото приложения на данните. Най-малкото - за политически цели би трябвало да се знае каква би трябвало да е представителността на законодателния орган и какъв брой хора в действителност имат право да гласоподават.

В България следва

18-ото подред броене

Началото на тази активност у нас е сложено през 1880 година И за разлика от доста други действия от това време резултатите могат да се видят доста елементарно. Всички статистически годишници са пубикувани онлайн и могат да се четат свободно в уеб страницата на Национален статистически институт.

В обособените сборници няма особени разлики, тъй като правилата са били постоянно едни и същи. Иначе няма да се получи сравнимост на резултатите в течение на времето и данните не могат да послужат за правене на проучвания.

Всяко броене до момента постоянно е възбуждало разнообразни страхове у хората и е раждало легенди. Предстоящото не прави изключение.

Един от най-безобидните да вземем за пример е, че Европейският съюз ще ни задължи да впишем и третия пол в анкетите, каквото и да схващат под това определение тези, които се опасяват от него. Шефът на Национален статистически институт съобщи, че това няма по какъв начин да стане. В анкетите се вписва този пол, който попада и в документите за идентичност. Ако някой от мъж е станал жена или противоположното, то това би трябвало да го написа в персоналната му карта след влезнало в действие правосъдно решение.

Другото безпокойство е, че

страната се кани да

таксува с по-висок налог

пустеещите жилища

и по тази причина се интересува доста кой на каква повърхност живее. В този мит има единствено една истина – в действителност ще се прави цялостна инвентаризация на жилищния фонд. У нас доста строителни бизнесмени, които не са съумели да продадат жилищата си, богати вложители в парцели и просто хора, които, подгонени от потребността, отиват в огромния град и напущат къщите си, сигурно ще създадат опит да укрият парцелите.

Но в това няма необикновен смисъл. Първо, тези данни са единствено за статистически цели.

В анкетите не се написа кой е

притежател на жилището,

а какъв брой е огромно и какъв брой

хора живеят в него

И второ - данните за жилищата Национален статистически институт взема от общините, тъй че по принцип е изключено да бъде пропуснат чийто и да било дом, без значение дали е цялостен с хора, или празен.

При последните 3-4 преброявания в България постоянно поражда боязън или най-малко съмнение у малцинствените групи какъв майчин език и какво изповедание да впишат. За националността е ясно - нея я написа в персоналната карта. По принцип отговорът на въпросите за майчин език и изповедание е непринуден и преброителите ще бъдат инструктирани да го оповестяват на хората. Но самите хора би трябвало да знаят, че е в техен интерес да оповестяват това, което усещат, че са.

Така усилват възможностите тяхното малцинство или изповедание да получат по-висока дотация от страната или да разчитат на разнообразни фондове.

Дали през 2021 година у нас ще има въпроси за изповедание и майчин език, към момента не е решено. Законопроектът за съответното броене ще мине през Министерския съвет в края на октомври, когато завърши публичното разискване, и ще е в Народното събрание евентуално към края на годината, когато тази полемика сигурно ще се възбуди.

Впрочем страховете от преброяването не са нещо, особено единствено за България. В Съединени американски щати, където преброяването също ще бъде през 2021 година, към този момент необятно се дискутира дали е възможно да се включи въпрос за поданството поради огромния брой имигранти. Става дума за хора, които дълготрайно работят в Съединени американски щати, само че са от друга народност и нямат статут на жители на Щатите. Социолозите оттатък океана се притесняват, че заради актуалната антимиграционна политика на Белия дом чужденците, живеещи на територията на Съединени американски щати, ще предпочетат да не показват статута си. А в действителност това би могло да повлияе на техните ползи при установяване на финансирането и на представителството в Конгреса. Тази полемика още не е завършила. В България един от мъчителните въпроси, които поражда преброяването, е, че

всяко последващо изкарва

българската нация все

по-малка и по-малка

От 8,1 млн. през 2001 година паднахме на 7,3 млн. през 2011 година

Със 100% сигурност се чака през 2021 година да бъдем под 7 милиона. Впрочем ние ще паднем под тази граница още до края на 2018 година Според последните няколко стастически годишника на Национален статистически институт всяка година нацията се топи с по към 50 000-60 000 души и сметките демонстрират, че откакто през 2017 година към този момент сме били 7,050 млн., значи ще паднем под 7 милиона още пред прага на 2019 година

В направен неотдавна отчет от Българска академия на науките за демографските процеси у нас се показва, че раждаемостта би трябвало внезапно да се усили, и то за дълго време - до 2040 година популацията ще е с към 25-30% по-малко от настоящето.

Макар България да не е абсолютният водач по ниска раждаемост в Европейски Съюз - в Италия е още по-ниска, в исторически проект у нас тя е на едно от най-ниските си равнища. По-ниска е била единствено през 1997 година Но по смъртност сме на абсолютния връх. Третата причина за намаляването е емиграцията. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР