През 2021 г. ще бъде направено цялостно преброяване на населението

...
През 2021 г. ще бъде направено цялостно преброяване на населението
Коментари Харесай

През 2021 г. правят цялостно преброяване на населението на България

През 2021 година ще бъде направено изцяло броене на популацията на Република България. Това стана ясно, откакто Народното събрание утвърди на второ четене нужните нормативни актове, оповестява БГНЕС.

Целта е да се обезпечи настояща и достоверна статистическа информация в три съществени посоки – брой на популацията и жилищния фонд; конструкция на популацията по пол, възраст, обучение, икономическа интензивност и други демографски и етнокултурни признаци; характерности на жилищния фонд в страната.

Председателят на Националния статистически институт (НСИ) Сергей Цветарски изясни, че такова броене през 2021 година ще извърши във всички страни от Европейския съюз, а то би трябвало да даде визия за демографското положение на всяка една от тях.

" Надяваме се, че всички схващат значимостта на това мероприятие. То освен е огромно и изисква доста старания и средства, а в това време ще обезпечи информация, която е нужна за дефиниране на значими обществени и стопански политики. Въз основа на данните от преброяването, ще се извършат и всички остани дейности по правенето на политиките на България през идващия програмен интервал и до идващото броене “, изясни ръководителят на Национален статистически институт.

Преброяването ще бъде наложително, само че методът, по който ще дават отговор хората, е друг за другите въпроси. " Бих призовал жителите да се отнесат съществено към отговорите на въпросите “, сподели Цветарски.

От Национален статистически институт чакат да им бъдат нужни към 20 хиляди преброители, което е по-малко спрямо предходните преброявания. Причината за това, че то ще бъде комбинирано и по електронен път, и посредством анкетьори. Всички преброители ще бъдат тествани за чисто правосъдно минало, а за това Национален статистически институт ще се партнира с Министерство на вътрешните работи.

Изготвянето на въпросника следва занапред, само че е планувано в него да участва и отговор " Не се самоопределям “. Преброяването ще коства на бюджета към 38 млн. лв..
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР