През 2021 г. се навършват 100 години от смъртта на

...
През 2021 г. се навършват 100 години от смъртта на
Коментари Харесай

Отбелязваме 100 години от смъртта на Иван Вазов

През 2021 година се навършват 100 години от гибелта на Патриарха на българската литература Иван Вазов. Националният книжовен музей обичайно провежда поклонение в негова памет, което ще се организира през днешния ден от 11:00 ч. на гроба на създателя, намиращ се в градинката зад църквата „ Св. София “. На панихидата ще участват представители на Националния книжовен музей, роднини на Иван Вазов, представители на държавни, научни и културни институции в страната.

Рецитал на Вазови стихотворения ще извърши артистът Георги Златарев. По мотив 100-годишнината от гибелта на поета, в къща музей „ Иван Вазов “ – София ще бъде подредена краткотрайна галерия с експонати, свързани с кончината му: посмъртната маска, стратегия на погребението на поета, проведена от Министерство на националното просвещение, лист на Вазовите творби, сложени в гробницата при полагане на тленните му остатъци, фотографии, писма, рисунки и други

Днес през целия ден, в къща музей „ Иван Вазов “ ще звучи непреходното Вазово слово!

Националният книжовен музей обичайно провежда поклонение в негова памет. Поклонението е на гроба на Иван Вазов наоколо до храма " Света София ". От през днешния ден до края на декеммври ще могат да се видят предмети, свързани със гибелта на създателя. Това е краткотрайна експозиция, в която е включен и смъртния акт, посмъртна маска на Иван Вазов, некролози, както дубликат на драмата " Престолът " - последната работа на писателя.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР