През 2021 г. колективният имунитет няма да бъде постигнат според

...
През 2021 г. колективният имунитет няма да бъде постигнат според
Коментари Харесай

Вирусолог: Няма да постигнем колективен имунитет през 2021 година

През 2021 година груповият имунитет няма да бъде реализиран съгласно Центъра за надзор на болесттите в Атланта. От една страна е нуждата от произвеждане на доста огромен брой дози ваксини, което изисква софтуерно време. Технологично време изисква и убеждаването на хората, че би трябвало да се опасяваме от вируса, а не от имунизацията . Това разяснява ръководителят на отдел “Вирусология” в Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ) доцент Любомира Николаева - Гломб пред Нова телевизия.

Според нея темповете на имунизиране в страната вървят добре. “Вече имам много сътрудници на първа линия, които са ваксинирани, и дръзвам да настоявам, че нямат никакви недоволства, с изключения на общоприетото зачервяване на мястото на поставяне”, добави Гломб.

Проф. Ива Христова, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания съобщи пред Българска национална телевизия, че проучванията са посочили, че две седмици след първата доза има прочут имунитет , а по време на втората доза количествата антитела се усилват двойно, и седмица след втората доза имунитетът е съвсем на оптималните си равнища .

" Паралелно, това към този момент е потвърдено с клетъчен имунитет, че седмица след втората доза към този момент е доближат максимумът и индивидът е изцяло предпазен “, изясни тя.

Според проф. Христова не може да се предвижда по кое време ще бъда достигнато равнище на груповия имунитет от 70% нито на световно, нито на национално равнище, само че хората към този момент са задоволително мъдри и ползата към имунизациите нараства.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР