През 2021 г. Европейската агенция по лекарствата препоръча 92 нови

...
През 2021 г. Европейската агенция по лекарствата препоръча 92 нови
Коментари Харесай

EMA: 35% от одобрените лекарства през 2021 г. са с ново активно вещество

През 2021 година Европейската организация по медикаментите предложи 92 нови медикамента за позволение в Европейски Съюз, като 53 от тях, или 35%, съдържат ново интензивно вещество, което в никакъв случай преди не е било позволено в общността, се споделя в Годишния отчет на организацията, оповестен на уеб страницата й.

От него излиза наяве, че COVID-19 е бил основен приоритет за регулатора през миналата година, като регулаторните управляващи са разрешили 4 ваксини и 5 лечения за коронавирусната зараза.

След като в края на 2020 година ЕMA позволи имунизацията Comirnaty на Pfizer/BioNTech за възрастни, през 2021 година тя даде зелена светлина на приложението й и при деца от възрастовите групи 5-11 година и 12-15 година Ваксината на Moderna Spikevax също към този момент е позволена за деца от възрастовата група 12–17 година, напомнят от регулатора и прибавят, че в развой на разглеждане е опцията имунизацията да получи утвърждение и за по-малките – на възраст сред 6 и 11 година

Друг значим приоритет за организацията през 2021 година е било увеличението на потенциала и доставките за произвеждане на ваксини. През годината EMA е одобрила 33 нови индустриални обекта за ваксини против COVID-19, което е довело до доста повишаване на създадените количества и по-бързото им нахлуване на лекарствения пазар. Така единствено за година индустриалните мощности за ваксини в Европа са достигнали 52, откакто през миналата 2020 година са били 19.

От организацията означават още, че през цялата година са актуализирали рекомендациите за използване на имунизациите, като без закъснение са включвали в късите им характерности предизвестия за нежелани странични резултати.

По традиция от последните години най-вече медикаменти са утвърдени за лекуване на редки заболявания (лекарства сираци) - 19, забележителен брой нови артикули има и в региона на онкологията, имунологията, ревматологията, ендокринно-метаболитните болести и кардиологията.

В програмата PRIME (Priority Medicines) на организацията са били включени и 14 нови медикаменти, чието ускорено създаване и утвърждение са от изключителна значимост за пациенти със болести, при които лекуването с наличните все още средства е без триумф, допълват от ЕМА.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР