През 2021 г. банковият сектор е доста популярен сред световните

...
През 2021 г. банковият сектор е доста популярен сред световните
Коментари Харесай

Какво следва за банковия сектор през 2022 година?

През 2021 година банковият бранш е много известен измежду международните вложители. Съответните секторни показатели доста превъзхождат показателите на необятния пазар във водещите страни. Това значително се дължи на увеличеното систематизиране на средства от вложители в циклични акции, които би трябвало да завоюват най-вече от възобновяване на международната стопанска система, изясняват анализатори от финансовия портал „ Финам “. Освен това, поддръжка на акциите на банките пристигна от забележителното усъвършенстване на финансовите резултати на бранша като цяло, както и от възобновяването на стратегиите за назад изкупуване на акции от американски и европейски кредитори и нарастване на дивидентите, написа Мая Цветкова за money.bg. (През спешната 2020 година, Фед и ЕЦБ доста ограничиха заплащанията към акционерите на банките заради нуждата от икономисване на капитал.)

В същото време, „ преднината “ на банковите акции през последните седмици ненапълно се е скъсила, защото още веднъж появилите се епидемиологични опасности „ помрачават “ вероятностите за международната стопанска система в очите на вложителите.

Глобални трендове в банковия бранш

-Банковите акции се показаха по-добре през 2021 година За това способства наклонността за увеличение на разпределението на средства от вложители в циклични акции, които би трябвало да се завоюват най-вече от възобновяване на международната стопанска система, както и забележителното възстановяване на финансовите резултати на банките като цяло.

-В Съединени американски щати и Европа банковите акции бяха подкрепени и от възобновяването на стратегиите за назад изкупуване на акции от водещи кредитори и нарастването на дивидентите.

-Показателите за облага на американския банков бранш продължиха да се възвръщат през третото тримесечие на 2021 година Въпреки това, както и през предходните тримесечия, това се дължи основно на доста понижаване на отчисленията за хранителни запаси, до момента в който обичайният кредитен бизнес на банките продължава да страда от ниски лихвени проценти и продължаваща уязвимост на кредитирането.

-Руските банки не престават да се показват добре на фона на мощен напредък на приходите в главните бизнес посоки. Нетната им облага за годината евентуално ще бъде рекордно висока. -Банковият бранш в Европа наподобява доста убеден през 2021 година, само че проблемите остават.

-В Китай главните опасности за банковия бранш към момента са свързани с огромната задлъжнялост на стопанската система.

-През 2021 година облагата в банковия бранш в света евентуално ще се възстановява. В Съединени американски щати това ще се случи заради прекратяването на позитивното влияние на освобождението на запаси, а в Русия – заради закъснение на растежа на кредитирането и увеличение на разноските за кредитния риск.

Европа: Банките наподобяват доста уверени, само че проблемите остават

Банковият бранш в Европа през 2021 година наподобява добре на фона на увереното възобновяване на стопанската система на района. Така Брутният вътрешен продукт на еврозоната през третото тримесечие набъбна с 3,7% на годишна база, след скок от 14,2% през второто тримесечие. Освен това, през ноември Европейската комисия усъвършенства прогнозата си за напредък на Брутният вътрешен продукт в еврозоната през 2021 година до 5%, по отношение на оповестените през лятото 4,8%.

А ЕЦБ, въз основа на резултатите от съвещанието си през октомври, удостовери, че ще продължи да извършва стимулиращите стратегии, „ до момента в който не реши, че рецесията, породена от пандемията от ковид, е завършила “. Благодарение на усъвършенстваната икономическа обстановка, европейският банков бранш се показва добре тази година, пишат анализаторите от „ Финам “. По данни на Refinitiv, съвсем 90% от банките в Стария свят надминават предварителните консенсусни прогнози за облага за третото тримесечие, като общата им облага през отчетния интервал нараства с 47% на годишна база (след като скочи със 109% през второто тримесечие).

Положителни фактори за облагата на банките в Европа бяха положителните резултати на подразделенията им за капиталово банкиране, както и продължаващият спад на отчисленията за хранителни запаси, до момента в който обичайните доходи от лихви и такси и комисиони останаха много слаби.

Въпреки това, избираме да се придържаме към внимателен метод при оценката на средносрочните вероятности за европейския банков бранш, споделят анализаторите от „ Финам “. Икономическата рецесия в действителност единствено акцентира общата уязвимост на европейските банки, които дълго време бяха принудени да работят в среда на доста ниски лихви и строги регулации.

Проблемите на европейските кредитни институции включват хронично ниска доходност, ниска оперативна успеваемост, към момента огромни размери на „ неприятни “ заеми, които са намаляли относително непретенциозно след предходни рецесии. Освен това, част от банките имат и софтуерно закъснение, което им пречи да се борят с възходящата конкуренция от финтех компании.

„ Не е належащо да се чака коренно възстановяване на обстановката в банковия бранш в Европа в близко бъдеще. Но би трябвало да се означи, че посочените опасности за банките значително се компенсират от относително високата им рентабилност от дивиденти, както и от някои други фактори “, обобщават финансовите анализатори.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР