През 2020-та година площите, на които се произвеждат домати у

...
През 2020-та година площите, на които се произвеждат домати у
Коментари Харесай

С 1/3 намаляват площите у нас за производство на домати и пипер

През 2020-та година площите, на които се създават домати у нас, са намалели с близо 40% по отношение на предходната година. Подобна е обстановката и при пипера, където сривът в площите навън е с 30 на 100. Това сочи последният действен разбор на министерството на земеделието, осведоми БНР.

За разлика от доматите и пипера, ползата към които явно понижава, фермерите интензивно са насочили самодейността си към картофи, дини и пъпеши, чиито площи се усилват. Статистиката сочи, че дини тази година ще се отглеждат на три пъти по-голяма повърхност у нас, в сравнение с обичайния пипер.

Анализът регистрира данни и за началото на черешовата акция. Реколтирани са 83 хектара в 6 области и са набрани 305 тона череши - два пъти по-малко от същия интервал на предходната година.

Любопитни са данните за розобера - към 21 май в четири области на страната - Пловдив, Пазарджик, Стара Загора и Сливен са реколтирирани 4 600 хектара с маслодайна роза, от които са добити близо 3 000 тона розов цвят. Година по-рано по същото време у нас са набрани към 1000 тона. Тези данни са изненадващи на фона на всеобщите митинги на розопроизводители, които афишират, че поради ниските изкупни цени, ще оставят розите необрани на полето. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР