През 2020 се навършват 20 години от смъртта на актрисата

...
През 2020 се навършват 20 години от смъртта на актрисата
Коментари Харесай

Отбелязваме 20 години от смъртта на Невена Коканова

През 2020 се навършват 20 години от гибелта на актрисата Невена Коканова. Дълги години е наричана „ първата дама на българското кино “.

Актрисата се ражда в град Дупница в семейство на офицер от царската войска. Майка й по бащина линия произлиза от остарял български жанр Манджукови, а по майчина се родее с австрийската аристократическа династия декор Хелденберг.

Още на 19 години Невена Коканова жъне голям триумф с първата си поява в киното – Ема от кино лентата „ Години за обич “ (1957). Големият пробив на актрисата е в екранизацията на „ Тютюн “ от 1962 година (реж. Николай Корабов). Една след друга следват звездните й превъплъщения в незабравимите женски облици на Жана от „ Инспекторът и нощта “, Лиза от „ Крадецът на праскови “, Ана от „ Карамбол “, Неда от „ Отклонение “, Герда от „ С мирис на бадеми “, Тинка от „ Момчето си отива “ и така нататък

Невена Коканова не позволява доста хора до себе си, макар известността. С режисьора Павел Павлов са другари до края. Той я назовава Ечка. 7 дни преди гибелта й тя му не разрешава да върви да я вижда повече. Научава за гибелта й, до момента в който пътува с рейс към Бистрица. Всички в транспортното стредство потъват в тишина.

Голямата българска актриса си отива от този свят на 3 юни 2000 година на 61-години.

Повече за любовта, функциите и за какво не желала да напише книга за живота си - четете в ladyzone.bg
" Там, където за мъжете са нужни доста думи, за дамите е необходим един взор " - 20 години от гибелта на Невена Коканова 7 дни преди гибелта си тя му не разрешава на приятеля си Павел Павлов да върви да я вижда повече
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР