През 2020 година всички секторни системи за морско наблюдение трябва

...
През 2020 година всички секторни системи за морско наблюдение трябва
Коментари Харесай

През 2020 г. всички системи за морско наблюдение в ЕС ще могат да обменят данни

През 2020 година всички секторни системи за морско наблюдаване би трябвало да бъдат оперативно съвместими и да могат да обменят данни, сподели през днешния ден във Варна основният секретар на ИА "Морска администрация " /ИАМА/ Петър Киров.

Той посочи, че в същия период би трябвало да завърши построяването на среда за продан на информация сред българските институции. По думите му секторните системи за наблюдаване - за риболовните кораби, на "Пристанищна инфраструктура ", Гранична полиция, на Военноморските сили, няма да бъдат обединени, те ще продължат да съществуват независимо, само че ще могат да обменят данни и при положение на потребност ще допълват общата картина.

Изграждането на такава среда е извънредно значимо за Агенция Митници, тъй като ще може да се наблюдава цялото корабоплаване на даден транспортен съд, както и държанието му отвън териториалното море, изясни Киров. По думите му Агенцията по риболовство пък ще може да следи цялата изключителна икономическа зона на България за противозаконен лов на риба.

Изграждането на среда за продан на информация на общоевропейско равнище ще усъвършенства като цяло наблюдението на морските пространства и институциите ще реагират по-бързо в случаи на повреди, замърсявания, интервенции за търсене и избавяне, Киров. По думите му ще се усъвършенства доста и сигурността.

Във Варна през днешния ден основният секретар на ИАМА взе участие в последната работна среща по план за интегрирано българско морско наблюдаване /InBulMarS/. По думите на Киров осъществяването на дейностите по плана е сполучливо и до края на годината той ще завърши дефинитивно. След това ще стартира реализирането на идващия план за построяването на среда за продан на данни. Новата стратегия ще бъде финансирана от Националния фонд за морско дело и риболовство, а индикативният й бюджет е 1,6 милиона евро.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР