През 2020 година в България ще има умни“ градове с

...
През 2020 година в България ще има умни“ градове с
Коментари Харесай

Росен Желязков обещава 5G мрежи и ”умни градове” от догодина

През 2020 година в България ще има „ умни “ градове с построени мобилни мрежи от пето потомство. Това съобщи министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков по време на полемика ”5G: умна промяна и напредък ”.
Във форума участваха представители на управлението на Комисията за контролиране на известията, Министерството на районното развиване и благоустройството, Министерството на здравеопазването, телеком оператори и специалисти.

Скоростта за разгръщането на 5G в България е част от европейския подтекст, акцентира министър Желязков. По думите му страната в лицето на държавното управление и на регулатора биха могли да подтикват развиването и разгръщането на мрежите.

" Ясно е, че целенасочените вложения не могат да бъдат други с изключение на пазарно-ориентирани и с цел да може да се подтиква потреблението, ще би трябвало да се мисли за ограничения като намаляването на първичните и годишните такси, които се събират за потреблението на спектъра ", сподели Росен Желязков. Той добави, че в най-скоро време Министерският съвет ще направи смяна в цената на тези такси.

В момента режимът на създаване на мобилна станция е приравнен към условията за водно-електрическа централа, уточни министърът. Според него, тези процедури би трябвало да бъдат облекчени, само че при съблюдаване на санитарно-хигиенните условия. Ще понижим административната тежест, само че ще засилим здравния надзор. Mерките във връзка с тарифирането на спектъра и намаляването на административната тежест, при запазването на всички съображения, които подсигуряват сигурността и здравето, би трябвало да бъдат сложно обсъждани и да работят в система, добави той.

Министър Росен Желязков бе безапелационен, че киберсигурността е един от най-важните аспекти на новата технология. " Не единствено тъй като би трябвало да се пази интегритета, достъпността, устойчивостта и конфиденциалността на мрежата, само че би трябвало да се пазят потребителите и базите данни. Тази сериозна инфраструктура е обвързвана с голям брой услуги, които са есенциални за обществото – електроснабдяване, енергетика, опазване на здравето и други ", изясни той. На финала, министърът съобщи, че по повод са стандартизацията и сертификация на услуги, процеси и мрежи, промишлеността и страната би трябвало да бъдат ръка за ръка.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР