През 2020 година еднорозите са далеч от мистичните същества, познати

...
През 2020 година еднорозите са далеч от мистичните същества, познати
Коментари Харесай

Възходът на Еднорозите

През 2020 година еднорозите са надалеч от мистичните същества, познати още от Средновековния XII век. Тогава се е считало, че с цел да уловиш еднорог ти е нужна девствена госпожица, която да го омае.

В днешно време " еднорози " назовават стартъп компании, чиято стойност надвишава 1 милиард $. Името им произтича от това, че вероятността една компания да доближи толкоз висока стойност е дребна, както се е считало и че еднорогът е творение, което не можеш да видиш постоянно. Освен това 33% от фирмите еднорози се провалят през първата година, от 50 до 80% се провалят през първите 5 години и цели 96% се провалят през първото десетилетие след основаването си.

Компаниите еднорози също са сложни за хващане, само че най-малко си спестявате нуждата от девствена госпожица. Нужни са иноваторски хрумвания и решения и надлежно финансиране.

Малко по-сериозно

Еднорогът е частна започваща компания на стойност над 1 милиард $. Терминът е въведен през 2013 година от рисковия вложител Айлийн Лий, избирайки митичното животно, което да съставлява статистическата необичайност на такива сполучливи инициативи.

Защо се отличават?

Това са компании, за които темповете в никакъв случай не са в застой. Въплътени във века на технологиите, платформите за групово финансиране и рисковите капитали, тези компании се развиват бурно и се основават непрекъснато.

По-големите братя

Компаниите еднорози, както уточнихме са такива, струващи над 1 милиард $. Но те имат и по-големи " братя ", наречени " десеторози " и " сторози ".

Decacorn (десеторог), както можете да се досетите, е дума, употребена за компании, струващи над 10 милиарда $, до момента в който hectocorn (сторог) се употребява за такива на стойност над 100 милиарда $.

Колкото повече, толкоз повече...

За миналата година 142 компании се причислиха към " стадото "  на еднорозите. Това е по-малко от най-високата регистрирана стойност на този индикатор, която е за 2018 година, когато 158 компании се причислиха към фамилията на еднорозите. През 2017 година те са 102 компании, през 2016 година 87 компании, а през 2015 година 106 компании. 

Водещите страни, в които има най-вече компании еднорози, както евентуално допускате, са Съединени американски щати и Китай. Само в Щатите през 2019 година са се появили 78 нови компании еднорози - 11 повече, в сравнение с през 2018 година Създаването на еднорози в Китай се забави доста през 2019 година с 22 нови еднорога от общо 58 през 2018 година Следващият максимален брой нови еднорози са във Англия - 8, в Германия и Бразилия - по 5 на брой, което е връх и за двете страни. Израел и Индия отчитат по четири нови компании еднорози за миналата година.

През 2019 година фирмите еднорози събраха 85,1 милиарда $ вложения, което е доста под 139-те милиарда през 2018 година.

Технологичните компании заемат най-големия сегмент от всички типове компании еднорози като измежду най-изявените и известни такива са SpaceX, AirBnb, Ant Financial и други. Ето и Топ 5 на най-големите все още еднорози:

1. Ant Financial - най-скъпият " еднорог " на стойност 150 милиарда $. Това е дъшерна компания на азиатския колос Alibaba и е най-скъпата FinTech компания в света.

2. AirBnb - 38 милиарда $

3. SpaceX - 35 милиарда $

4. JD Health, платформа за електронна търговия на фармацевтични артикули - 7 милиарда $

5. CloudKitchens, интелигентните кухни за доставка на храна - 5 милиарда $


Четири % от новосъздадените компании еднорози през 2019 година са учредени от дами, 12 % са основани от смесени мъжко-женски екипи. Цели 84 % от новите еднорози през 2019 година са учредени единствено от мъже.

Следващата крачка

Голям брой компании еднорози излязоха от " стадото " и се причислиха към борсата през миналата година. 13 стартъпа, което единствено по себе си е самобитен връх по повод броя на напускащите фамилията компании, станаха обществени през миналата година. Това значи, че те са акционерни сдружения, чиито акции се търгуват сега на борсата.

Сред тях е и компанията за споделено пътешестване Uber, която стана обществена през май 2019 година, когато цената ѝ беше 82,4 милиарда $.

Такива компании са и Фейсбук, който става обществен през 2012 година, когато е на стойност 104 милиарда долара; китайският софтуерен колос Xiaomi, който напуща " стадото " на еднорозите през юли 2018 година, когато компанията коства 70 милиарда долара; Alibaba, която напуща през септември 2014 година, а цената ѝ е цели 238 милиарда $.

Автор: Цветелин Димитров
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР