През 2020 г. заплатите в България ще се увеличат с

...
През 2020 г. заплатите в България ще се увеличат с
Коментари Харесай

Заплатите през 2020-а няма да растат така, както досега

През 2020 година заплатите в България ще се усилят с още 8 %, предвижда Euler Hermes. Ако прогнозата се сбъдне, това ще бъде закъснение на растежа от предходните години. През 2019 година се чака междинното нарастване да доближи близо 12 %.

Какво значи това за българската стопанска система? " Със забавянето на растежа на заплатите и стагнацията на пазара на труда се чака и усмиряване на самостоятелното ползване, което неизбежно ще отнеме скорост от растежа на стопанската система ", предизвестяват специалистите от компанията, профилирана в застраховките на търговски заеми.

Прогноза за забавянето на растежа на стопанската система направи и Кристофор Павлов, основен икономист на UniCredit Bulbank, пред Bloomberg TV Bulgaria. По думите му, брутният вътрешен артикул ще нарасне с 3 %, по отношение на 3,7 % за 2019 година

Икономистът уточни две съществени аргументи: отслабеното външно търсене, което ще повлияе на износа, както и достигането на цялостна претовареност, като " в изискванията на бързо намаляващо и застаряващо население темпът на основаване на работни места евентуално ще се редуцира по отношение на този от 2018 година "

Същите предизвестия откриваме и в разбора на Euler Hermes. Експертите показват, че растежът на заплатите обаче няма да може да позволи задълбочаващия се проблем с дефицита на работна ръка, което ще докара до застоялост на пазара на труда.

Прогнозата е заетостта през 2020 година да се усили с едвам 0,2% след упования растеж от 2,6% за 2019 година. Експертите плануват още по-ниски равнища на безработицата у нас след реализирана исторически връх от 3,7% в третото тримесечие на 2019 година. Понижението ще продължи от предстоящото междинното равнище за 2019 година от 4,1% до приблизително 3,8% за 2020 година.

" Картината във връзка с растежа на възнагражденията, несъмнено, няма да е идентична във всички браншове ", посочи Павлов. Според него най-значителен ще е натискът за нараствания в строителния бранш, в областта на услугите, както и в някои елементи от индустриалния бранш, изключително при производството на потребителски артикули.

Euler Hermes сигнализира и за задълбочаващата се наклонност за закъснение на растежа на износа, като за деветмесечието той е едвам 0,5%, а упованията са да остане под 1% и за цялата 2019 година. В същото време обаче вносът се е свил още повече като упованията за предходната година е понижение от -0,2%. Така 2019 година ще завърши с нищожно нарастване на чистия износ от едвам 0,7%.

Същевременно следим осезателен спад на финансовите разноски, а вложенията са се нараснали с едвам 0,7% за деветмечесието на 2019 година по отношение на 5,4% за същия интервал на миналата година. " Положителната наклонност за по-добро асимилиране на европейските фондове, която наблюдавахме през 2017 и 2018 година, също изчезва от картината ", изяснява Манфред Щамер, основен анализатор " Икономически изследвания и оценка на риска " на Euler Hermes.

Рисковете в износа

От Euler Hermes обръщат внимание за известно повишение на риска при главните външнотърговски сътрудници за българските компании - в еврозоната, Румъния и Турция. Въпреки че в Турция се чака лек растеж на стопанската система от 2,3% за 2020 година, последствията от дълбоката криза още са на разположение, като прогнозите са за 5% растеж на банкрутите и доста компании на ръба на съществуването поради основна задлъжнялост. Румънската стопанска система ще забави растежа си до 2,8%, а несъстоятелностите ще се усилят с 3%. Ръст на банкрутите се чакат и в две от главните експортни дестинации за България в Еврозоната - Германия и Италия, надлежно с 3% и 4%.

Проблеми за фирмите

Ръстът на възнагражденията, който изпреварва този на продуктивността, както и забавянето на вътрешното ползване и износа, основават проблеми за фирмите. Недостигът на работна мощ също лимитира опциите за тяхната агресия.

Рязкото увеличение на заплатите, което фирмите не са съумели да калкулират към клиентите си, понижава рентабилността и e един от водещите фактори за повишение на риска от банкрути в България, който плануват от Euler Hermes. Според прогнозата за трета поредна година несъстоятелностите у нас ще отбележат растеж, като за 2020 година той ще бъде 8-10%.

" Отчитаме този тренд като показателен за известно повишение на напрежението, макар че както постоянно обръщаме внимание поради някои специфики в България, като административни затруднения и мудна процедура броят на оповестените несъстоятелности като цяло остава относително невисок и не може да бъде употребен независимо като законна база за установяване на риска ", изяснява Камелия Попова, шеф на Euler Hermes за България. " В същото време натрупването на разнообразни фактори като несъответствието в моторите на напредък, обстановката на пазара на труда, както и забавянето на растежа на международната стопанска система и някои предупредителни сигнали при главните експортни сътрудници на България, би трябвало да направи фирмите по-внимателни през 2020 година ", добавя тя.
Васил Шушков, money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР