През 2020 г. трябва да бъдат променени критериите за определяне

...
През 2020 г. трябва да бъдат променени критериите за определяне
Коментари Харесай

Променят критериите за данъчните оценки на недвижимостите

През 2020 година би трябвало да бъдат изменени критериите за установяване на данъчните оценки на парцелите. Това разгласи ръководителят на Националното съдружие на общините в Република България /НСОРБ/ и кмет на Велико Търново Даниел Панов по време на форума, който се организира в София и на който участват кметовете от новия мандат.

Данъчната оценка е основата за образуването на такса боклук и налог здания, които се дефинират посредством промили от нея. Панов не се ангажира с прогноза за растеж на данъчните оценки, само че уточни, че критериите за определянето им са доста остарели. Ще се актуализира и районирането, което обаче, по думите на Панов, не значи, че ще въздейства за по-високи локални налози. „ Това, което мога да кажа, че с финансовото министерство сме постигнали единодушие критериите, които са били преди може би 1999 година за установяване на данъчните оценки, към този момент са много остарели ", съобщи той.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов разяснява пред кметовете, че е направил отстъпка и няма да подвига внезапно таксата за депониране на боклуци към общините. Таксата трябваше да е 95 лв. от 2020 година за общините, които не са понижили отпадъците си. Таксите бяха 57 лева, трябваше да станат 95 лева - в този момент се планува с плавни равни стъпки да се реализира това, което трябваше да се реализира през 2020 година, а точно 12 лева нарастване за 2020 година - 69 лева и два пъти по 13 лева през идващите две години. Така през 2022 ще се реализира резултатът. Екоминистерството обаче е взело решение след срещи след втори тур на изборите, че таксата ще се подвига поетапно в границите на 3 години, заяви още той.

За последно актуализация на данъчната оценка се направи през 2006 година Тогава нарастването беше с приблизително с 20%.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР