През 2020 г. ще се проведат ученията на НАТО „Защитник

През 2020 г. ще се проведат ученията на НАТО „Защитник ...

„Шпигел“: През 2020 година САЩ ще осъществят най-голямото за последните 25 години прехвърляне на войски в Европа.


През 2020 г. ще се проведат ученията на НАТО „Защитник 2020“, където войските ще бъдат разположени в Полша и балтийските страни, съобщава „Шпигел“.

Като част от американските учения се планира изпращането на 20 хиляди войници в Европа: общо 37 хиляди войници ще участват в маневрите. Според един от депутатите от германската Лява партия, планираните учения са „подрънкване със саби“ и ще доведат до реакция от страна на Русия.

Военното командване на САЩ разкри подробности за ученията „Защитник 2020“, съобщава „Шпигел“. В рамките на ученията ще се практикува прехвърлянето на войски в Полша и балтийските страни: в маневрите ще участват общо 37 хиляди войници.

По този начин САЩ планират да извършат най-голямото попълване на европейския си контингент през последните 25 години, отбелязва изданието: 20 000 американски войски ще бъдат транспортирани през Атлантическия океан.

Според „Шпигел“ целта на ученията е да се увеличи боеспособността на войските на НАТО и да се сплаши потенциален враг. Общо в тях ще вземат участие 19 държави. Германия ще действа като транспортен хъб: от април до май войските с участието на Бундесвера ще преминат през германска територия.

Миналата седмица Лявата партия критикува планираните маневри: „Тези учения ще доведат до реакция от страна на Русия, която ще доведе до увеличаване на напрежението. Изглежда, че думата "деескалация" вече не е в речника на НАТО ", заяви представителят на партията Александър Ной. Депутатът поиска правителството да откаже да участва в ученията, както и „да не предоставя германска територия за това „подрънкване със саби“.

Изданието припомня, че през януари в Германия премина командването на Съвместната оперативна група на НАТО за висока готовност, създадена в отговор на "анексирането" на Крим от Русия.

Превод: В.Сергеев

Източник: blitz.bg