През 2020 г. се запазва размерът на майчинските от 380

...
През 2020 г. се запазва размерът на майчинските от 380
Коментари Харесай

Управляващите отказаха да увеличат майчинските, за да стимулират връщането им на работа

През 2020 година се резервира размерът на майчинските от 380 лева, взеха решение депутатите откакто одобриха текстове от Закона за бюджета на ДОО за идната година,
  " За " предлагането гласоподаваха 117 народни представители, " срещу " - 77 и " въздържали се " - 7.
От Българска социалистическа партия предлагаха размерът на компенсацията да бъде 650 лева, а от „ Воля “ да е в размер на минималната заплата. Предложенията им не бяха признати от пленарна зала.
Стигна се до бурни разисквания и разногласия в пленарната зала сред ръководещи и съпротива .
" Раждат се все по-малко деца и би трябвало да обърнем посоката на политиките за стимулиране на фамилиите. " Това сподели националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Надя Клисурска по време на дебата.
„ В момента към 12 хиляди български майки ще получават такова обезщетение за развъждане на дете сред първата и втората година. От 2013 година компенсацията за развъждане на дете е съвсем замразено “, съобщи още Клисурска.
Депутатът от Българска социалистическа партия уточни, че майките решили да отглеждат децата си сред първата и втората година са нищожно малко. „ Какви преференции предлагаме ние за младите фамилии. Нашата парламентарна група за втора поредна година в различния бюджет прави комплекс от такива ограничения “, добави още националният представител от Българска социалистическа партия.
„ Всяка година се раждат все по-малко деца. Трябва да ни е сигнална лампичка на всички да обърнем посоката за политиките за развъждане, раждане и стимулиране на фамилиите “, добави още Клисурска.
Българска социалистическа партия в действителност ли считат, че с 650 лева обезщетение за развъждане на дете ще подтикват раждаемостта? Това попита от своят страна депутатът от ГЕРБ Румен Генов.
Той даде образец с другите страни от Европейски Съюз. „ От целия Европейски Съюз в България майчинството като майчинство от 0 до първата година е платено и една година. Всички други страни в Европейски Съюз майчинството е 3-4-5 месеца “, регистрира още Генов.
„ В България майчинството за първата година е 45 дни преди раждането и по-късно една година по-късно. Втората година – 380 лева Всички споделят това е дребна сума. Да, дребна е. Така е, обаче аз пък един въпрос имам към Българска социалистическа партия.
Смятате ли вие, че в случай че създадем 650 лева тази сума, това ще докара до повишение на раждаемостта или може да се подходи в друга посока, каквато е концепцията и на МТСП ", сподели той. Според него смисълът е да се дадат благоприятни условия майките да се подтикват и да се върнат на работа.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР