През 2020 г. се прекратява смяната на стрелките на часовника

...
През 2020 г. се прекратява смяната на стрелките на часовника
Коментари Харесай

През 2020 г. спира въртенето на стрелките за лятно и зимно часово време в ЕС

През 2020 година се приключва промяната на стрелките на часовника на зимно и на лятно часово време. Това взеха решение евродепутатите от Земеделската комисия в Екологичен потенциал, оповестиха от Европарламента.

Припомняме, допитване до eвропейските жители, извършено 2018 година сподели, че болшинството европейци желаят тази процедура да спре.

Резултатите от анкетата, извършена в България демонстрираха, че множеството българи също желаят да приключи тази промяна.

Българският евродепутат Момчил Неков, който бе докладчик за социалистите в земеделската комисия на Екологичен потенциал съобщи, че е удовлетворен за това, че наложил българската позиция в Комисията по земеделие.

" Има редица браншове и сфери на живота, където промяната на времето води до отмалялост, понижена продуктивност и крие опасности за редица групи жители.

Сектор Селско стопанство също ще бъде директно обиден. По оценки на специалисти животновъди, годишно в продължение на към 6 седмици, лактацията на овцете понижава, а това води до понижена продукция ", разяснява Неков.

През септември 2018 година Европейската комисия предложи Европейски Съюз да постави завършек на промяната на времето още през март 2019 година, само че поради предстоящи разтърсвания в някои браншове като Транспорт и въздухоплаване, бе отсрочено.

Според евродепутатите най-реалистично и безпрепятствено би било промяната на часовото време да престане през 2020 година Предложението за инструкция дава опция на страните членки въпреки всичко да сменят зоната си, в случай че преценяват, че изборът им основава стеснение. Това би трябвало да се прави с предупреждение към Европейска комисия.

Според българските учени часовата зона, в която се намира в този момент България - 2 часа преди Гринуичко време, е естествената часова зона за страната ни и би трябвало да останем в нея.

В гласуваното през днешния ден мнение бяха гласувани и текстове с рекомендация страните да проведат изследване кое би било най- подобаващото за самите тях време, както и да хармонизират между тях, с цел да се избегнат нелогични времеви зони и нарушавания на единния пазар. Според евродепутата Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП) регламентът за смяната на часовото време не би трябвало да води до свръхрегулация.

Въвеждането на общоевропейски директно използван правилник, който да наложи потреблението на общоприетоо или на лятно часово време във всички държави-членки, би довело до ненужно свръхрегулиране, което няма да е съобразено с потребностите и изискванията в другите елементи на Европейски Съюз.
Това разяснява Радев на съвещание на комисията по правни въпроси на Европейския парламент, където също бе гласувано мнение за прекратяване на сезонните промени на часовото време в Европейски Съюз.

Превъртането на часовника визира освен действието на вътрешния пазар, само че също по този начин повдига многочислени опасения по отношение на публичното здраве. Редица изследвания сочат, че броят на случаите и сърдечните удари се усилва през дните след промяна на часовото време ", означи Радев.

По думите му е нужно повече време на страните членки да изберат сами своето часово време преди директивата да стартира да се ползва. Целта е да се избегне възможна фрагментация в часовите зони сред прилежащи страни, сподели той.

Очаква се Европейският парламент да гласоподава законодателната смяна преди края на сегашния мандат. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР