През 2020 г. продажбите на автомобили в европейските страни спаднаха

...
През 2020 г. продажбите на автомобили в европейските страни спаднаха
Коментари Харесай

Антирекорд в продажбите на автомобили в Европа и у нас

През 2020 година продажбите на коли в европейските страни спаднаха доста, като спадът в някои страни надвиши 30%. Миналата година беше най-лошата за автомобилния пазар в Европа от няколко десетилетия насам.

Спадът в продажбите на коли на основни европейски пазари през 2020 година се оказа най-силният от няколко десетилетия, заяви Bloomberg, базирайки се на статистически данни от бизнес асоциации и транспортни министерства в разнообразни страни. Спадът според от пазара варира от 20% до 32% спрямо резултатите от 2019 година - т.е. спадът е с до една трета от размера на продажбите.

В Германия броят на новите регистрации на коли е намалял с към 20%, написа Bloomberg, базирайки се на данни от Федералната администрация за авто превоз. В Испания спадът е бил 32%, в Италия - 28%, във Франция - 25.5%. Във Англия продажбите са намалели с 29%, което е най-големият спад от 1943 година насам, съгласно данни на локалната асоциация за автомобилна търговия.

Слабото търсене на коли заплашва стопанската система на еврозоната като цяло, тъй като възобновяване ѝ след карантината и рестриктивните мерки през предходната година значително ще зависи от промишлеността, напомня организацията. „ Изпаднали сме в дълбока рецесия. Тя е по-мащабна от всичко, с което сме се сблъсквали в предишното “, споделя Пиер-Луи Дебар, началник на статистиката в Комитета на френските автомобилни производители (CCFA).

Новото повишаване на случаите на ковид през есента принуди няколко държавни управления да вкарат още веднъж ограничаващи ограничения. Тези ограничения евентуално ще лимитират търсенето на коли и при започване на 2021 година, допускат специалистите на Bloomberg. Анализаторът Майк Дийн декларира, че европейският авто пазар може да стартира възобновяване през второто тримесечие на 2021 година, само че в случай че карантините бъдат отстранени.

Въпреки това упованията са, че и през 2021 година продажбите на нови коли към момента ще бъдат с 15% по-малко от 2019 година. Първото тримесечие на 2021 година ще бъде най-трудно за пазара, сигурен е специалистът. През четвъртото тримесечие на 2020 година хибридните коли и електрическите транспортни средства изпревариха за първи път в Европа леките коли с течно гориво, отбелязва Bloomberg Intelligence.

Германският транспортен орган пресмята, че през 2020 година продажбите на електрически транспортни средства в страната са нарастнали с 200%. Във Франция електрическите транспортни средства съставляват 6.7% от всички продажби за годината, до момента в който през 2019 година те са били единствено 1.9%.

У нас ситуацията също не е розово. Нoвитe рeгиcтрaции нa лeки aвтoмoбили в Бългaрия ca нaмaлeли c 35.6%, кaтo cтaтиcтикaтa oтчитa пeриoдa януaри - oктoмври 2020-a и e нa гoдишнa бaзa. Oтчeтeният cпaд e в cрaвнeниe c aнaлoгичния пeриoд oт 2019 гoдинa, a дaннитe ca oт дoклaд нa АСЕА (Eврoпeйcкaтa acoциaция нa aвтoмoбилнитe прoизвoдитeли), публикувaн в крaя нa минaлата година.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР