През 2020 г. приходите от акцизи, ДДС при внос, мита

...
През 2020 г. приходите от акцизи, ДДС при внос, мита
Коментари Харесай

Агенция Митници събра близо 92 млн. лева повече приходи за 2020 г.

През 2020 година приходите от акцизи, Данък добавена стойност при импорт, мита и санкции, събрани от Агенция " Митници ", са в размер на над 9,160 милиарда лв., което надвишава с 91.8 млн. лв. (1.0%) плануваното за годината. Макар поради Covid-19 рецесията и влошената икономическа конюнктура в интернационален проект приходите да не съумяват да доближат равнищата от 2019 година, съпоставено с проекта за 2020 година Данък добавена стойност от импорт е надвишаващ с 2%, митата с 12%, а осъществяването на акцизите е на 99,9% от плануваното.

Данните сочат, че през миналата година икономическата интензивност е била на относително високо равнище, което е разрешило на обособени браншове да записват растеж от позиция на заплатените посредством Агенция " Митници " налози.

През 2020 година касовите приходи от данък са в размер на над 5,444 млрд лв. ( 5 444.5 млн. лева). Ограниченото ползване на артикули като моторни горива и алкохолни артикули през интервала се отразява в структурата на приходите от данък като спадат относителните дялове на горива и алкохол (вкл. бира) и надлежно нараства делът на приходите от данък от тютюневи произведения. Спрямо миналата година, приходите от данък на тютюневи произведения регистрират растеж от 1.5%, като количествата на обложените с данък цигари нарастват с 0.9%, междинните ставки на акциза при цигарите - с 0.2%, а количествата тютюн за пушене - с 11.5% при опазване на акцизната ставка.

Постъпленията от Данък добавена стойност при импорт на артикули през 2020 година са в размер на близо 3,5 млрд (3 497.2 млн.) лв.. Повишение на постъпленията на Данък добавена стойност от импорт по отношение на миналата година се регистрира при групите " Храни и питиета ", " Инвестиционни артикули " и " Потребителски артикули ". Понижение има при " Промишлени доставки ", " Горива и смазочни материали " и " Транспортно съоръжение ". Влияние върху тях оказва рецесията, породена от Covid-19, включваща спад в цените на някои от главните първични материали на интернационалните пазари, намаление на курса на $ и ограничавания размер импортирани артикули. Не на последно място, след въвеждането на опция за отсрочено начисляване на Данък добавена стойност за 2020 година, резултатът от използването на този режим е " отсрочен " Данък добавена стойност при импорт за над 1 милиарда лв. (1 087.3 млн. лева).

През 2020 година постъпленията от мита са 209.9 млн. лв.. Ефект върху тях указват понижението на количествата импортирани артикули, обложени със ставка на митото, друга от 0%. В същото време се следи позитивна наклонност на повишаване с 1,6% на осреднената статистическа стойност на кг импортирана стока.

Въпреки че заради ограничаващите ограничения в другите страни в някои месеци се отбелязва спад, на годишна база броят на обработените от Агенция " Митници " товарни пътни транспортни средства се е нараснал с 5,66%.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР