През 2020 г. няма да има нови инвестиционни проекти, финансирани

...
През 2020 г. няма да има нови инвестиционни проекти, финансирани
Коментари Харесай

Без държавни заеми и гаранции за проекти през 2020 г.

През 2020 година няма да има нови капиталови планове, финансирани посредством държавни заеми или посредством издаване на държавна гаранция, реши държавното управление на съвещанието си в сряда. Залага се обаче опция за държавно гарантиране за 350 млн. евро условно финансиране за Фонда за гарантиране на влоговете от страна на Международната банка за възобновяване и развиване. За какво са планувани средствата обаче не излиза наяве.

Извън тази сума, в плана на Закон за държавния бюджет за следващата година няма да бъдат включвани нови капиталови планове, които да бъдат финансирани с държавни заеми и/или с издаване на държавни гаранции. Основанието за това е, че няма постъпили от отрасловите министерства нови планови оферти по реда на Наредбата за изискванията, на които би трябвало да дават отговор капиталовите планове, финансирани с държавни заеми, и плановете, кандидатстващи за финансиране с държавна гаранция, и за реда за тяхното разглеждане.

В последните години единствената държавна гаранция в бюджета бе дадена за обезпечаването на банков заем за 110 млн. евро за градежа на газовата връзка сред България и Гърция. Тя ще бъде усвоена в този момент от плановата компания за интерконектора, който контракти кредитирането от Европейската капиталова банка при преференциални лихвени условия.
Полезна ли ви беше тази публикация? Ще се радваме, в случай че подкрепите електронното издание Mediapool.bg, с цел да може и отсега нататък да разчитате на самостоятелна, професионална и почтена осведомително - аналитична медия.
Подкрепете ни Абонирайте се за най-важните вести, разбори и мнения на събития от деня. Бюлетинът се изпраща до електронния Ви адрес всеки ден в 18:00 часа.
Абонамент

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР