През 2020 г. Министерството на външните работи ще се нуждае

...
През 2020 г. Министерството на външните работи ще се нуждае
Коментари Харесай

Биометричните данни в новите лични карти ще костват на МВнР нови 6 млн. лв.

През 2020 година Министерството на външните работи ще се нуждае от спомагателни 6 млн. лева за подмяната на биометричните гишета на всички консулски служби на България в чужбина, съобщи БГНЕС.

Целта е обезпечаване на съвместимостта им с новата Система за издаване па български персонални документи потомство 2019, която следва да бъде внедрена от Министерство на вътрешните работи. За миналата 2018 година предоставените консулски услуги и издадени визи са над 450 000.

Дипломатическите ни представителства разполагат е общо 16 мобилни биометрични станции, предопределени да снемат биометрични данни за издаване на български документи за идентичност отвън консулските служби. Те са предоставени на задграничните представителства в Мексико Сити, Ню Йорк, Чикаго, Тел Авив, Вашингтон, Лос Анджелис, Претория, Мадрид, Валенсия, Париж, Атина, Солун, Рим, Лондон, Бразилия и Канбера.

„ Предвидили сме от края на 2020 година подаването на заявление за издаване на български персонални документи да става по електронен път, посредством потреблението на автоматизираната електронна система на Министерство на външните работи. Това ще стане допустимо и без съществуване на дипломиран електронен автограф. С тази мярка българските жители ще икономисват обилни средства и време за пътешестване до консулската работа, като ще могат онлайн от мястото, където живеят да подадат своето заявление за издаване на персонални документи “, декларира министърът на външните работи Екатерина Захариева в отговор на депутатско запитване по отношение на обезпечаването на ефикасен достъп до консулски услуги на българи в чужбина.

Валидността на българските паспорти да се усили от 5 на 10 години. Тази мярка ще влезе в действие от началото на 2021 година

„ Ще направя уточнението, че има консулски услуги, които не следва да се електронизират. Такива са услугите, за които се изисква персонално наличие и полагане на автограф пред консулското длъжностно лице – нотариалните заверки, подаване на документи за българско поданство, подписване па цивилен брак и други “, прецизира Захариева. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР