През 2020 г. изтича валидността на над 2 249 711

...
През 2020 г. изтича валидността на над 2 249 711
Коментари Харесай

МВР: Валидността на над 2 249 711 лични документи изтича през 2020 г.

През 2020 година изтича валидността на над 2 249 711 персонални документи на български жители, заяви Министерство на вътрешните работи, цитирано от offnews.bg.

Огромната вълна от документи за промяна се дължи на обстоятелството, че тъкмо преди 10 години имаше всеобщо възобновяване на персоналните документи поради въвеждането на нов вид отбрана в тях.

Служителите на Дирекция „ Български документи за идентичност “ подхващат спомагателни ограничения за облекчение на процеса по възобновяване на документите, допълват от полицията.

За да се облекчи скупчването на хора по гишетата, дирекцията вкарва промени в организацията на работа.

- Всички с непрекъснат адрес на територията, обслужвана от съответната регионална дирекция, могат да подават заявки за издаване на нови документи за идентичност във всяко едно от звената " Български документи за идентичност " на територията на дирекцията. Това важи и за жителите на столицата с непрекъснат адрес в града – заявки за документи може да се подават във всяко районно ръководство на Столична дирекция на вътрешните работи.

- В рамките на работното време на съответните звена, жителите могат да създадат избор на по-удобно или желано от тях звено, друго от това по непрекъснатия им адрес. Съответно готовите документи се получават в същото звено, където е подадено заявката.

- Граждани, които имат годен електронен автограф, могат да употребяват и услугата издаване на персонална карта и/или паспорт посредством електронните административни услуги и да ги подадат онлайн на адрес: https//e-uslugi.mvr.bg. 

По електронен път може да се подаде заявление за замяна на развалено, унищожено, изгубено или откраднато СУМПС с ново удостоверение със същата годност.

- Служителите от звената „ Български документи за идентичност “ могат да осъществят проведен банкет на заявки за персонални документи от държавни институции, общински администрации, кметства, огромни предприятия/фирми на територията на съответната област (СДВР, ОДМВР и ДБДС), като за това е належащо да има постъпило искане. Приемането ще се прави на място от чиновниците с мобилна биометрична станция.

Статистиката на Дирекция „ Български документи за идентичност “ сочи, че в цялата страна през 2020 година изтичат 2 249 711 персонални документи, от които 996 257 персонални карти; 630 666 паспорта и 622 хиляди свидетелства за ръководство на моторно транспортно средство.

Подайте заявление преди приключване на периода на годност

Само за седмицата 25–29 ноември за цялата страна признатите заявки са в пъти по-малко от тези, които ще се одобряват през 2020 година, което дава опция на българските жители в този момент да възобновят изтичащите им персонални документи без да се постанова да чакат на опашки. От дирекцията прецизират, че те могат да се възползват и от опцията преди приключване на периода на годност, да подават заявки за промяна на персонални карти, паспорти и свидетелства за ръководство на МПС. Така ще спестят време за осъществяването на административната услуга и ще избегнат по-голямото скупчване на хора.

Важно

Крайният период за подаване на заявление за възобновяване на персонална карта е 30 (тридесет) дни след датата на приключване на валидността на персоналната карта. Можете да подадете заявление за замяна и преди да е изминал срокът на годност.

Родители на дете, навършило 14–годишна възраст, са задължени в 30 (тридесет) дневен период от навършване на възрастта да подадат заявление за издаване на персонална карта. Заявлението се подава в наличие на детето и на един от родителите.

При неспазване на периода за издаване на персонална карта или замяна на към този момент издадена, само че с изминал период на годност, се постанова санкция в размер от 20 до 150 лв.. Санкцията е годна и за родител, не направил нужното да издаде персонална карта на детето си.

При неспазване на тримесечния период за връщане на паспорт или заместващ го документ, след приключване на неговата годност се постанова санкция в размер от 20 до 150 лв.. Санкцията е годна и за родител.

Подробности за адресите, работното време и натоварването в звената „ Български документи за идентичност ” в страната може да се получи от интернет страница на съответната регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|Контакти
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР