През 2020 г. европейски граждани ще могат да купуват българска

...
През 2020 г. европейски граждани ще могат да купуват българска
Коментари Харесай

Само европейски граждани могат да купуват земята ни от 2020 г.

През 2020 година европейски жители ще могат да купуват българска земя. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева пред bTV.

Повод за думите й е отпадането на мораториума за продажба на земя на чужденци. Това ще стане от януари 2020 г с промени в Закона за земеделските земи, оповестени при започване на ноември за публично разискване.

" Забраната за продажба на аграрни земи бе наложена, когато ГЕРБ беше в съпротива, ние я подкрепихме ", сподели Танева.

По думите й до края на 2019 година би трябвало да бъде импортиран акт, който да усъвършенства разпоредбите и регулацията на поземлените парцели.

Танева призна, че и до в този момент чужденци са купували земя, заобикаляйки разпоредбите като се показват за локално юридическо лице. Няма проблем капиталът да бъде държан от европейски жители. Забраната остава по този начин, както е режимът на общото ни право, изясни земеделският министър.

Относно заменките на гори, Танева сподели, че 103 покупко-продажби са подписани за заменки на по-ниска цена. Тези заменки бяха вероятни и преди 2007 година, тогава за нас не важаха регламентите за Европейски Съюз, сподели Танева.

До 28 февруари 2009 година тогава настоящото законодателство е разрешавало да стават заменки. В българското законодателство съществуват всички механизми, които да създадат тъй че страната да си събере тези над 80 млн. лв.. (от заменките - б.р.), това са несъмнено най-богатите хора в страната, сподели Танева.

Ще има процедури, само че в българското законодателство съществуват задоволително гаранции, в случай че има и след моя мандат може да се направи обжалване. Горите са съхранени, посочи тя.

По думите й множеството заменки са на компании. Има благоприятни условия за повреждане на покупко-продажби, всевъзможни благоприятни условия в българското право, с цел да защитиш интереса си, добави Танева.

За множеството нарушавания при къщите за посетители, строени с евросредства, Танева изясни, че и в остарелия програмен интервал 2007-2013 година в интервала на мониторинг стартира да тече изплащането на дотацията.

" Извършвани са инспекции два пъти повече от задължението ни по Европейски Съюз. По разбор на риска са инспекциите. Задължението ни е 1%, ние сме проверявали 5%. Ние направихме инспекция на 100% - 288 къщи в мониторинг. В 286 са завършени процедурите. 43,1 млн. лв. е цялостната глоба за 158 къщи за посетители -това е цялостната дотация ", сподели Танева. Тези наказания са за къщи, които работят, само че не са изпълнили повишените бизнес проекти.

Сред нарушаванията са несъблюдение на бизнесплановете, с които са кандидатствали за доходи - да обезпечат работни места, доходи от кухня, нощувки, действия. 15 къщи, издигнати с евросредства, не работеха, сподели тя. На (певеца) Милко Калайджиев бизнесплана също е в несъблюдение, сподели Танева с усмивка.

За обстановката в Държавен фонд " Земеделие " (ДФЗ), земеделският министър сподели: " уповавам се да бъде умерено. Плащанията вървят в темп. От 16 октомври - първата дата за заплащане на дотации, всяка седмица има разплащане ".

Близо 7 000 стопани ще получат 100% доплащане. За пръв път на 100% ще бъде платена помощта за овце и кози майки, посочи Танева.

Тя не отхвърли, че има инспекции за хора, които в никакъв случай не са гледали свине, само че са получили обезщетение. Министърът благодари на хората, които лятото заклаха прасетата си, с цел да избегнат болест с африканска чума по свинете. " Нямаме огнища в домашните прасета. Сега са в проекта за депопулиране на дивата свиня - към 20 000 диви прасета. Срядата е наложителен ден за лов на горските ", сподели Танева.

През декември оптимално ще усилят периода за лова. Този вирус (Африканската чума по свинете -б.р.), на която и територия в Европа да е влезнал, не е излязъл. Ще има нова акция - ограничения за биосигурност, правила за развъждане, сподели Танева. /БТВ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР