През 2020 г. екипът на проф. Любомир Спасов, директор на

...
През 2020 г. екипът на проф. Любомир Спасов, директор на
Коментари Харесай

През 2020 г. в Университетска болница „Лозенец“ са извършени 13 трансплантации

През 2020 година екипът на проф. Любомир Спасов, шеф на Университетска болница „ Лозенец “, извърши 13 трансплантации – 7 чернодробни и 6 бъбречни, оповестяват от лечебното заведение.

Четири от чернодробните трансплантации бяха от жив донор на бебета под едногодишна възраст. Те получиха черен дроб от своите майки. Другата чернодробна трансплантация от жив донор беше на възрастен пациент, който получи половината черен дроб от собствен родственик, като беше направена неповторима и изцяло нова за медицината интервенция. От трупен донор пък бяха осъществени две чернодробни трансплантации.

Беше направена извънредно комплицирана ретрансплантация на пациентка с трансплантиран черен дроб преди четири години. Шестте бъбречни трансплантации бяха осъществени от жив донор на възрастни пациенти. Една от тях бе с изключително огромна трудност, наложена от обстоятелството, че пациентът беше с тежък недостатък на сърцето и преди бъбречната трансплантация бе належащо да бъде осъществена сърдечна интервенция – двуклапно протезиране.

Уважаеми сътрудници, Изпращаме една година на професионални и персонални тествания, през която се сблъскахме с невиждани провокации през последните десетилетия, както в медицината, по този начин и в обществения ни живот. Затова е изключително значимо да отбележим нашите достижения в региона на трансплантологията, реализирани в сложните условия на пандемия. Ръководството на Университетска болница „ Лозенец “ благодари на всички Вас за високия професионализъм и персонална отговорност!, показват от болница "Лозенец ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР