През 2020 г. бяха регистрирани две изумителни мегасветкавици, които поставиха

...
През 2020 г. бяха регистрирани две изумителни мегасветкавици, които поставиха
Коментари Харесай

РЕКОРД: Измериха светкавица, дълга 768 километра

През 2020 година бяха регистрирани две изумителни мегасветкавици, които сложиха нови върхове – за най-дълъг проблясък и за най-голяма дълготрайност. Подобни събития изискват извънредно неповторими стихии и обстойно поле от наелектризирани облаци. Когато сходни условия се комбинират с дребен разряд, може да се получи мълния, която да измине в действителност забележително разстояние.

И двата върха са доказани от Световната метеорологична организация. Светкавицата от 29 април 2020 година, която озарява небето над Тексас и Мисисипи, е най-дългата. Цели 768 км! Т.е. почти колкото е дистанцията от Лондон до Хамбург.

След по-малко от два месеца пък – на 18 юни – друга мълния над Уругвай и северна Аржентина – слага връх за най-голяма дълготрайност. Тя остава на небосвода в продължение на 17,01 секунди и усъвършенства предходния връх от 16,7 секунди (също от Аржентина).
свързани новини6496на 18.09.2017
Подробности и за двете светкавици са оповестени в Bulletin of the American Meteorological Society.

Следенето на светкавиците става с една концепция по-лесно през 2017 година с появяването на така наречен геостационарни карти на светкавиците (GLM), които се инсталират на спътниците и следят непрекъснато рисковите електрически събития из загатнатото полукълбо.

„ На фона на въздействието, което оказва на нашето всекидневие, светкавицата е изненадващо неосезаем и комплициран натурален феномен – споделя Майкъл Дж. Питърсън, водещият създател на научния труд и член на комитета по оценяване на светкавиците.

„ В момента сме в позицията да правим отлични измервания на доста от характерностите на светкавицата, което ни разрешава да откриваме изненадващо нови аспекти на държанието ѝ. Сега, когато разполагаме с подробни данни за тези чудовищни проблясъци, можем да разберем по-добре по какъв начин се образуват и да оценим диспропорционалното влияние, което имат. “

В резултат на това върховете за разстояние и дълготрайност съвсем се удвояват от 2017 година до 2019 година, когато е регистрирана мълния с дължина 709 км. Новите мегасветкавици обаче усъвършенстват върховете и от 2019 г.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР