През 2020 г. беше публикувано проучване, което свързва консумацията на

...
През 2020 г. беше публикувано проучване, което свързва консумацията на
Коментари Харесай

Защо да консумираме кафяв ориз вместо бял

През 2020 година беше оповестено изследване, което свързва потреблението на бял ориз с нараснал риск от развиване на диабет вид II, изключително в европейските страни. Скоро се оказа, че сходни резултати са получени и в Съединени американски щати. Въпреки че там се яде доста по-малко ориз, постоянната консумация на бял ориз също е обвързвана с развиването на диабет вид 2. Подчертаваме - белият ориз. Установено, че кафявият ориз понижава този риск. Проучванията пресмятат, че е задоволително една трета от порция бял ориз да се размени с кафяв, с цел да се понижи рискът от развиване на диабет вид 2 с 16%.

Кафявият ориз не вреди, за разлика от белия ориз

За проучването бяха определени дами с наднормено тегло и разграничени на две групи. Едната група беше на диета за намаляване с почти една чаша бял ориз всеки ден, а другата група беше на същата диета, само че оризът беше кафяв. След шест седмици групите смениха диетите, т.е. групата, която преди този момент е яла бял ориз, стартира да яде кафяв, а групата с кафяв - бял. Оказа се, че когато дамите ядат кафяв ориз вместо бял ориз, загубата на тегло е доста по-забележима, изключително към кръста и ханша.Жените също имат по-ниско кръвно налягане и по-малко инфекции и възпаления.

Подобни резултати са следени при хора с преддиабет. Преминаването от бял на кафяв ориз докара до доста по-голяма загуба на тегло и по-добро кръвно налягане.

Кафявият ориз освен оказва помощ да се отървете от непотребната лой по корема, само че също по този начин оказва помощ за поддържането на нашите артерии и вени в положително положение. Е, високата кръвна захар втвърдява артериите ни, което води до венозна непълнота, инсулти и инфаркти (водещите аргументи за гибел в днешния свят). При здравите хора сковаността изчезва след към час, само че при диабетиците тя остава на същото равнище за дълго време. Може ли яденето на кафяв ориз да помогне тук? Да, тъй като кафявият ориз покачва равнищата на кръвната захар доста по-малко от белия ориз. Освен това беше изследвано, че измежду хората с метаболитен синдром (метаболитен синдром доста усилва риска от развиване на атеросклероза и диабет), яденето на кафяв ориз не понижава функционалността на артериите, за разлика от белия ориз...

Въпреки очевидните изгоди от замяната на бял ориз с кафяв, доста хора към момента избират бял ориз, вярвайки, че той е по-мек и по-вкусен от кафявия ориз. В Азия даже е имало фокусирано изследване по тематиката. Повечето хора споделят, че кафявия ориз е по-лош, а по-късно се оказа, че малко хора употребяват...бял. Учените явно обслужват обектите от двете страни - на бял и кафяв ориз и... множеството от интервюираните трансформираха мнението си, като се допуска, че кафявият ориз въпреки всичко е по-вкусен и здравословен.

Помислете, може би при вас е същото? 

Не забравяйте, че белият ориз, пастата или хлябът са празни калории. Като ги замените с техните пълнозърнести аналози, вие давате на тялото си освен сила, само че и фибри, витамини и минерали, от които то също се нуждае доста.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР