През 2020 г. България ще постигне икономически ръст от 3%

...
През 2020 г. България ще постигне икономически ръст от 3%
Коментари Харесай

България ще постигне 3% икономически ръст, прогнозират от УниКредит

През 2020 година България ще реализира стопански растеж от 3% на фона на изпълнена с провокации година за международната стопанска система. Страната ще е измежду най-добре представящите се от разрастващите се пазари. Тази прогноза направиха в ревюто си основният икономист на УниКредит за ЦИЕ Дан Букша и основният икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов. Двамата специалисти участваха в бизнес среща, проведена взаимно от Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИК) и УниКредит Булбанк, отдадена на макроикономическата прогноза за годината. Събитието беше намерено от основния изпълнителен шеф на УниКредит Булбанк Теодора Петкова и Тим Курт, изпълнителен шеф на Аурубис и президент на ГБИК.

"Оценяваме вероятността за криза в Съединени американски щати като висока и прогнозата ни е, че Федералният запас ще понижи лихвите със 100 базисни пункта тази година. Икономическите знаци като да вземем за пример равнищата на безработица ще отчетат това закъснение на стопанската система след към 6 месеца “, изясни Дан Букша. Той показа прогнозите на УниКредит и за еврозоната, като съгласно него равнищата на растеж на Брутният вътрешен продукт ще бъдат близки до световните и няма да надвишават 1% през тази и идната година. " Ако очаквате нарастването на обществените разноски в Германия да е отговорът по какъв начин да се реализира стопански растеж в еврозоната, прекомерно евентуално е това да не се случи. Има дребна вяра за осезателен фискален тласък ", изясни Букша.

На фона на външните шокове Централна и Източна Европа също ще регистрира по-нисък растеж през тази година и последователно възобновяване през 2021. Основното предизвикателство за района ще е изчерпването на оставащите запаси от свободна работната ръка, показват още от УниКредит.

Прогнозата сочи още, че на старта на цикличното закъснение на стопанските системи в ЦИЕ, българската стопанска система ще нараства с най-хубави темпове, като принос за това ще имат вътрешното ползване, обществените разноски и вложенията. Забавяне на приноса към растежа по отношение на предходната година ще се следи при износа. "Възможността на стопанската система за основаване на нови работни места понижава, откакто стопанската система към този момент доближи цялостна претовареност през 2018 година, а популацията в работоспособна възраст понижава с едни от най-високите темпове в ЦИЕ “, уточни Кристофор Павлов. Според него секторите, които ще допринесат за растежа на Брутният вътрешен продукт на страната, са строителство, услуги и производството, насочено към вътрешния пазар. От друга страна, закъснение на темповете на напредък може да се чака при някои от експортно насочените браншове, както и спад на създадената продукция в земеделието, което пострада от сушата през последните месеци.

Ръстът на стопанската система ще бъде подкрепят и от бързият растеж на приходите под формата на 10% нарастване на заплатите в обществения бранш, което в подтекста на възходящия недостиг на работна мощ в една забележителна степен ще се придвижи и в частния бранш на стопанската система, показват от УниКредит.

Като главно предизвикателство, дискутирано по време на срещата, беше да се подхващат спомагателни ограничения за увеличение на продуктивността, с цел да може в подтекста на бързо възходящите разноски на труд да не се стигне до загуба на конкурентоспособност. Роля в този развой ще имат както бизнесът, по този начин и държавното управление. Бизнесът ще би трябвало да усили темповете, с които основава нови артикули, скоростта, с която автоматизира процеси, вкарва нови технологии, както и нови модели за организация на индустриалните процеси, с цел да може да остане конкурентоспособен в изискванията на по-бързо възходящи разноски за труд. Това също допуска бизнесът да се ангажира и с повече вложения в обучение на служащите си.

Ролята на държавното управление е не по-малко значима . То съгласно специалистите би трябвало да стартира да влага повече, освен в пътища, водопроводни мрежи, мрежи за транспорт на сила и друга базисна инфраструктура, само че и в опазване на здравето и обучение, които ще разрешат на работната мощ да придобие уменията и качествата, които са й нужни, с цел да бъде още по-конкурентоспособна в световния пазар на труда. Надеждата е, че с течение на времето обществената администрация ще натрупа от ден на ден опит, което ще й разреши да взема решение все по-комплексни и предизвикателни задания в бъдеще. „ За стане всичко това допустимо, както бизнесът, по този начин и държавното управление би трябвало да влагат повече ", безапелационни са от финансовата институция.

Ръстът в цените на парцелите от последните години към момента не е довел до балон на този пазар. "Ако има прегряване, то е мощно локализирано с избрани квартали в столицата и още няколко от най-големите градове на страната ", излиза наяве от разбора.

По време на бизнес срещата презентаторите и гостите разискаха и пътя на страната за приемане на еврото.

"България е измежду дребното страни в ЦИЕ, които могат да си разрешат за харчат повече. Но вложенията не би трябвало да се лимитират единствено в увеличение на заплатите в обществения бранш, а да са ориентирани в създаване на пътища, инфраструктура, както и в по-качествено и налично обучение. Това е значимо изискване, с цел да може приемането на еврото да продължи да бъде история на триумфа “, заключи Дан Букша.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР