През 2019 година се затвърди установената тенденция за намаляване на

...
През 2019 година се затвърди установената тенденция за намаляване на
Коментари Харесай

Качеството на въздуха в Хасково, Кърджали и Димитровград се подобрява

През 2019 година се затвърди откритата наклонност за понижаване на броя на превишенията на фини прахови частици (ФПЧ10) във въздуха в трите измервателни точки на РИОСВ-Хасково - в Хасково, Кърджали и Димитровград. Това сочи годишният отчет на Регионална инспекция за опазване на околната среда, оповестиха оттова.

Регистрираните през годината превишения на средноденонощната норма (СДН) в автоматизираната измервателна станция (АИС) " Раковски " в Димитровград са били 17. В АИС " Студен Кладенец " в Кърждали дните с наднормено наличие на ФПЧ10 са били 22, а при ръчния пункт " РИОСВ-Хасково " в Хасково - 36, при нормативно възможни не повече от 35 превишения в границите на година, се показва в отчета.

През 2019 година и за трите града измерените средногодишни концентрации на ФПЧ10 са по-ниски от средногодишната норма от 40 микрограма на кубик. Броят на записаните превишения на СДН от 50 микрограма е намалял на половина. В АИС " Раковски " са били регистрирани 4 превишения на пределната стойност за средночасовата норма от 350 микрограма на кубик за серен диоксид, което е доста по-малко от допустимия брой от 24 стойности за една календарна година.

От Регионална инспекция за опазване на околната среда осведомят още, че през 2019 година специалистите са ревизирали 1054 обекта и са направили 1373 инспекции , от които 817 планувани и 556 - изключителни. За същия интервал са издадени 65 наказателни постановления на стойност 112 950 лв., формирани са 67 акта и са наложени 11 наказания.

Годишният отчет е оповестен на интернет страницата на екоинспекцията.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР