През 2019 г. ще видим по-висок ръст на инфлацията отколкото

...
През 2019 г. ще видим по-висок ръст на инфлацията отколкото
Коментари Харесай

Ще забогатеем ли през 2019 година?

" През 2019 година ще забележим по-висок растеж на инфлацията в сравнение с предходни години. Това ще изяде значително розовия цвят в посланията на ръководещите. " Това предвижда някогашният обществен министър Иван Нейков по отношение на икономическото положение в страната ни през актуалната година.

По думите му " в случай че желаеме по-високи приходи, това значи, че би трябвало да търсим съществени вложения. Има обаче съществени причини, че икономическият растеж стартира да се стабилизира. "

Той акцентира, че една от най-важните промени за жителите е тази при обществените пенсии в размер на 25% от минималната работна заплата.

" Те престават да бъдат тип пенсия, и стават в допълнение обществено заплащане. Затова доста хора ще би трябвало да подадат заявление, защото тези помощи към този момент няма да се заплащат от Национален осигурителен институт ", изясни още той пред Българска национална телевизия.

Нейков обърна внимание на проблемите на хората с увреждания и изрази мнение, че надали ще е жив, с цел да ги види осъществени. Според него няма схващане за това какво тъкмо е човек с увреждания. Той посочи, че болните от диабет и пациентите, прекарали инфаркт, също са такива. Освен това технологиите дават късмет на доста хора да работят от вкъщи си, когато е мъчно те да се придвижат до работното място.

Според проф. Христина Вучева, упованията са по-сериозни промени в приходите да има от 1 юли, когато ще се трансформират пенсиите и някои заплащания.

" Това, което визира по-голям кръг хора, е обещанието да се усилят с 10% заплатите на работещите в администрацията и с 20% да набъбнат заплатите на работещите в образованието ", добави още тя.

Според финансиста Емил Хърсев може да се каже, че българинът ще стане по-богат през 2019 година.

" Първо, тъй като цялата войска от държавни чиновници ще получи обещаните им от бюджета нараствания на заплатите. ", изясни той в изявление за bTV.

Икономистът Мика Зайкова обаче е на друго мнение:

" Колкото и да са доста държавните служители, по-голямата част от хората няма да станат по-богати. Първо, ние сме измежду страните, в които инфлацията пораства най-бързо. Второ, ние сме страната с най-големите неравенства и запълването на тази дупка ще е мъчно ", изясни тя.

Хърсев обаче посочи, че бизнесът също е удостоверил желание за увеличение на заплатите с 8%. По думите му инфлацията постоянно е по-ниска от растежа на приходите през последните 10 година

Според Хърсев в съпоставяне останалите европейски страни качеството на живот у нас несъмнено е положително и ние не сме на последно място в Европа.

" Три са страните, в които има малко по-ниски приходи от нас – Черна гора, Босна и Херцеговина и Косово ", означи обаче Зайкова.

" Защо имаме остатък? От финансовите разноски, не от това, че внезапно събираемостта е почнала да става по-висока ", сподели още тя в диалога.

Хърсев обаче регистрира, че и събираемостта на налози, акцизи и мита пораства, и в това време неизвършените финансови разноски, които са били планувани в миналогодишния бюджет, водят до остатъка, с който завършихме годината.

" Четири години подред залагаме дефицити, a най-после приключваме с остатъци – това е или недобре планувано нещо, или преднамерено направено ", означи Зайкова.

В отговор на въпрос дали ни чака нова рецесия в края на 2019 година Зайкова отговори:

" Ако не рецесия, най-малко влизаме в застой. "

" Очакванията на света са понижаване на растежа, само че рецесия в идната година никой не предвижда ", съобщи Хърсев.

Редактор: Евгения Чаушева
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР