През 2019 г. ще разположим в София още 22 станции

...
През 2019 г. ще разположим в София още 22 станции
Коментари Харесай

Още 22 станции за измерване на чистотата на въздуха в София ще има през 2019 г.

През 2019 година ще разположим в София още 22 станции за премерване на чистотата на въздуха. Това сподели пред публицисти ръководителят на Комисията по околна среда към Столичния общински съвет и общински консултант от ГЕРБ Лорита Радева, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “.
Попитана дали се вършат инспекции за нерегламентирано горене на гуми, Радева отговори, че Столичният инспекторат е направил инспекции на всички автосервизи в София, на пунктовете за промяна на гуми и за промяна на отработени масла.
" Тези инспекции са от порядъка на 700-800 броя от началото на 2018 година Наложени са както административни актове, по този начин и за по-дребните нарушавания фиш с до 50 лева санкция. Основното нещо, което се ревизира, е системата по връщане на гумите към организации, които имат сложни разрешителни да оперират с тях като крах. Защото е доста значимо освен гумите да се приберат, а да се обезвредят “, съобщи тя и уточни, че тези инспекции са ежедневни, а не се правят единствено през последните 3-4 дни, когато стана настоящ въпросът със замърсяването на въздуха. Относно инспекциите по домовете Радева отговори, че подобен надзор може да се реализира единствено във връзка с общинските жилища.
" От няколко дни се разисква към този момент предлагането на кмета на Столична община за преразглеждане на нормативните актове и криминализиране горенето на боклуци ", съобщи тя.
Радева посочи, че четирите станции за премерване на чистотата на въздуха към този момент не доближават на Столична община.
" Затова по план, който изпълняваме от 1 декември 2017 година за трансгранично съдействие с още пет града в Средиземноморския район, ще разположим в София 22 станции – оторизирани уреди, които разчитаме да ни дадат една по-точна картина за локална мониторингова система, която да присъединим към информацията, която получаваме от четирите станции на Изпълнителната организация по запазване на околната среда. Търсим разширение на осведомителната база и по този начин да вървим към разширение механизма ни от ограничения за деяние ", съобщи тя. По думите й е завършила процедурата по разбор на местата, на които станциите да бъдат сложени, и се чака до 2019 година тези станции да бъдат пуснати.
Председателят на СОС Елен Герджиков изясни, че този план включва с изключение на монтирането на спомагателни 22 станции и създаването на обществена платформа, на която информацията ще се вижда в действително време.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР