През 2019 г. ще предложим на пазара онлайн бизнес кредити

...
През 2019 г. ще предложим на пазара онлайн бизнес кредити
Коментари Харесай

Питър Барон: Укрепването на пазарни дялове ще продължи да бъде предизвикателство

" През 2019 година ще предложим на пазара онлайн бизнес заеми и цифрова платформа за депозити ", споделя Питър Барон

© Надежда Чипева #9 в общото класиране

#18 Стабилност и риск
#2 Ефективност и доходност
#3 Устойчивост и динамичност
#17 Размер Визитка

Питър Барон е ръководещ шеф на TBIF Financial Services, притежател на Ти Би Ай банк. За повече от 17 години професионална кариера взе участие в бордовете на голям брой мултинационални и локални компании в Обединеното кралство, Русия, Македония, по-късно и в Украйна, където заема позиции като основен изпълнителен шеф на VAB Bank и VAB Group, член на TBIF Financial Services (TBIF).

От 2012 година поема поста вицепрезидент " Стратегия " за TBIF, като консултант на ръководещия шеф по банковите и небанковите интервенции на групата в Централна и Източна Европа подкрепя 4finance Group в създаването на банкова тактика и цели за придобиване. От 2016 година Питър Барон е ръководещ шеф на TBIF и член на изпълнителния комитет на 4finance Group. Как оценявате банковия бранш в България през 2018 година и какви са упованията ви за развиването му през 2019 година?

- Като цяло годината беше доста добра – секторът ни сподели непоклатимост и предвидимост. Банките реализираха напредък в среда на здравословна конкуренция сред играчите, умела регулация, а в системата нямаше шокове. Консолидацията продължи, а и някои нови финтех играчи навлязоха на пазара. Според мен през 2019 година тези процеси ще се отразят на банките и укрепването на пазарните ни дялове ще стане по-предизвикателно.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Къде виждате благоприятни условия за сливания?

- През последните години сливанията и придобиванията, които виждахме в България, се правиха сред огромни по мярка играчи, тъй че чакам това да е сегментът на максимален интерес. От друга страна, знам, че през последните години някои от по-малките банки бяха подготвяни за продажба, само че пък за тях няма търсене. Освен това регулаторът е доста явен и пореден в позицията си, че не би позволил в бранша играчи без експертиза и стратегически опит.

Все отново чакам консолидацията да продължи. Да си сполучлив в банковата сфера през днешния ден обаче не е въпрос просто на един лиценз. Трябва да имаш работещ бизнес модел и нужния капитал за вложения за реализиране на спестовност от мащаба. Накратко: огромните банки могат подобрят успеваемостта си посредством сливания, само че ще би трябвало да продължат да се трансформират, с цел да порастват.

След 2016 година български банки още веднъж са подложени на обзор и стрес тест – този път от ЕЦБ. Очаквате ли да се види друга картина и инспекцията ще има ли резултат върху активността?

- Предишната инспекция в банковия бранш бе доста добре изпълнена – с ясни правила, съблюдаване на периодите, бистрота. Не чакам, че този път методът ще е друг единствено тъй като инспекциите се правят от ЕЦБ. Българската банковата система в е постоянна и ликвидна, тъй че не може да се чакат изненади. С тази инспекция ЕЦБ не търси проблеми, а даже и да има такива, имам вяра, че те ще бъдат ръководени по съответен и професионален метод, с цел да не доведат до шокове.

Не считам, че инспекциите се отразяват на интензивността на проверяваните банки. Това въпреки всичко са огромни играчи, които разполагат с човешкия запас както за подкрепяне на инспекцията, по този начин и за работа по главната кредитна активност.

Всеобщото очакване беше, че идва краят на рекордно ниските лихви, само че в този момент ЕЦБ и Федералният запас трансформират политиката си. Какви са вашите упования?

- Винаги съм казвал, че повдигането на лихвите рано или късно ще се случи, само че това ще става последователно и няма да има значителен резултат на пазара. Смятам, че Европа към момента е прекомерно нежна в икономическото си възобновяване, още повече в подтекста на Brexit. Затова не чакам основни промени в лихвената среда, с която свикнахме.

Какви са упованията ви за стопанската система на страната и кои ще са моторите на растежа?

- Технологичният бранш за мен е измежду най-важните мотори на растежа. Той притегли голям брой интернационалните компании, които пристигнаха в България, и те са тук освен поради евтиния труд, който към този момент даже не е толкоз на ниска цена, а поради съществуването на образовани, професионални фрагменти. Това, което дава спомагателна добра основа, е макроикономическата непоклатимост. Процесите, които доближават България до останалите страни в Европейския съюз, а и с останалия свят, са необратими. Само преди три години, когато 4finance закупи TBI Bank, нещата бяха разнообразни. Сега ми прави усещане, че и емиграцията понижава. Все по-малко хора гледат към бъдеще в чужбина. Самите ние го виждаме – в банката стартират да работят повече младежи, които са натрупали опит в чужбина. В този смисъл се радваме, че растежът на стопанската система се отразява позитивно и на нас.

Какъв е фокусът в активността на вашата банка за тази година?

- Ние ще продължим да развиваме нашето портфолио от цифрови услуги за физически лица и бизнес клиенти. Правим съществени вложения, които обаче са доста премислени. За да ви дам образец, за нас мобилното приложение на TBI Bank няма да е просто спомагателен канал за предложение на услугите, които нашите клиенти получават в клоновете ни. За нас то е нов артикул. През 2019 година ще предложим на пазара онлайн бизнес заеми и цифрова платформа за депозити. Решението ни за стоково кредитиране за електронни магазини към този момент набира клиенти. Въпреки тези вложения чакам и през 2019 година да покажем мощни финансови резултати.За банката

Ти Би Ай банк е една от по-малките на пазара, с активи под 750 млн. лева към края на 2018 година и тенденция към потребителското кредитиране и подпомагането на микро-, макро- и междинни предприятия. През 2016 година банката бе продадена за 69 млн. евро на записания в Люксембург холдинг 4finance Holding, който развива бизнес с потребителски заеми в 15 страни.

В класацията на " Капитал " Ти Би Ай банк затвърждава позицията си на №9 за втора поредна година. За това спомагат високата й успеваемост и доходност, както и постоянните индикатори за резистентност и динамичност. В тези категории банката преди година беше водач, а в този момент остава покрай челото, като реализира най-хубавата възвръщаемост на капитала на пазара и поддържа висок лихвен марж. И това е, макар че приключи 2018 година с към 7 млн. лева спад на облагата до близо 24 млн. лева
Интервюто взе Гергана Михайлова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР